Hoofdinhoud


Ons voedselsysteem moet anders, En dat kan!


Voedsel Anders Vlaanderen ijvert voor agro-ecologie als krachtig alternatief, samen met 25 lidorganisaties en vele burgers, bedrijven en lokale groepen. Agro-ecologie zet in op een ecologisch verantwoorde voedselproductie en duurzaamheid in alle aspecten van de voedselketen. Het verbindt landbouw, natuur, eerlijke handelsrelaties en respect voor de boer.

Talrijke boeren, consumenten, voedingsbedrijven en organisaties brengen de principes van agro-ecologie vandaag al in de praktijk. En we zijn met steeds meer. Hoog tijd om de handen in elkaar te slaan. Hoog tijd voor een echte omslag naar rechtvaardige, veerkrachtige en duurzame lokale en wereldwijde
voedselsystemen.

Voedsel Anders informeert, inspireert, verbindt, vormt visie, ontwikkelt, onderzoekt, adviseert, zet aan tot actie, en vooral: maakt agro-ecologie mee mogelijk!

 

Welkom bij Voedsel Anders
Groeiende Beweging voor Agro-ecologie


In beeld: Inspiratiedag voor gentse studenten 

Zijn de professionals van morgen klaar voor dé uitdaging van de toekomst? Op 21 februari organiseerden we met Voedsel Anders-leden Solidagro en Dierenartsen Zonder Grenzen op de UGent en HoGent de inspiratiedag 'De toekomst van ons voedsel'. Begeleid door experts uit de onderzoekswereld en het werkveld gingen de studenten aan de slag rond agro-ecologie.

 

beleidswerk voor de agro-ecologische transitie

Voedsel Anders nodigde Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw Jo Brouns (CD&V) uit op het biologisch dynamisch bedrijf De Zonnekouter. We toonden hoe dit gemengd bedrijf de natuur inzet als kracht, autonoom zijn koers bepaalt en veerkrachtig is dankzij de coöperatie waar een paar honderd burgers lid van zijn. Een model voor de toekomst! Lees hier de hefbomen die we aan de minister meegaven voor een duurzaam landbouwbeleid.

 

 

In de kijker

Tekst

IedereeN eet mee

We gaan voor een eerlijk en kostendekkend loon voor (agro-ecologische) boer.inn.en overal ter wereld. En voor voldoende en gezonde voeding voor iedereen.  

Tekst

Van nature gezond

We kiezen voor een landbouw met de natuur mee en samen met de voortdurende wisselwerkingen in een divers ecosysteem.

Tekst

Dat proef je

Diversiteit op het veld geeft variatie op het bord. Vruchtbare bodems brengen smaakvolle planten en vruchten met een hoge voedingswaarde voort.

Tekst

Blijft duren

De wereld voeden binnen de draagkracht van de aarde, daar biedt een agro-ecologische aanpak ons de beste garantie voor. Met tevreden boeren, gezonde mensen en rijke oogsten, nu en in de toekomst.

Tekst

Boerenverstand loont

Onze landbouwbodems herstellen, ons voedselsysteem veerkrachtig maken en de klimaatcrisis temperen is vooral een zaak van gezond boerenverstand en rijke boerenervaring.

Tekst

Lekker dichtbij

Korte productieketens zorgen voor een hechte band tussen boeren en burgers, en vaak voor minder transport. De kwaliteit en prijs van hun voedsel nemen ze meer zelf in de hand.