Doe mee als Burger!

Hoofdinhoud

Agro-ecologie, dat doe je zo!

Wil je in verbinding staan met het eten op je bord en met de seizoenen? Er zijn veel mogelijkheden om te kiezen voor meer agro-ecologie, voor elk wat wils.

Hieronder vind je tips en mogelijkheden om écht duurzaam met je voeding om te gaan. Je zal snel zien dat je macht als consument en mogelijkheden als burger groter zijn dan op het eerste zicht lijkt. En… dat agro-ecologisch en gezond eten zeer lekker is en niet per definitie duur hoeft te zijn!  

Afbeelding
Afbeelding
Burgers

Tips

Kies voor seizoensgroenten van boeren uit je buurt

 • Door groenten, fruit (en ja, zelfs bloemen) te kopen op het moment dat ze in onze contreien groeien, spaar je het milieu en je portefeuille. Velt laat je hier zien welke groenten en fruit in welke maand groeien en Netwerk Bewust Verbruiken heeft zelfs een seizoensbloemenkalender. 
   
 • Wil je zeker zijn dat de boer eerlijk betaald wordt, koop dan best rechtstreeks bij de agro-ecologische boer. Je krijgt de meest verse producten en je beperkt het aantal voedselkilometers. Zoek een boer in je buurt via Biopunten of Recht van bij de boer.
   
 • Wat kun je klaarmaken met de zoveelste kool in de winter? Kook jij volgens de seizoenen? Velt organiseert workshops met seizoensgroenten als uitgangspunt. Ook het Oost West Centrum biedt cursussen seizoenskoken aan.

Koop je voeding in de korte keten

 • Op een CSA-boerderij, CSA van community supported agriculture, betaal je vooraf voor een seizoen vol oogstplezier. Daar kan je dan steeds zelf jouw verse groenten, fruit, bessen of zelfs bloemen gaan oogsten. Sommige CSA-bedrijven werken ook met pakketten.
   
 • Ga je liever (twee)wekelijks je verse pakket afhalen? Bij Voedselteam of bij een Buurderij kan je groenten, fruit, zuivel en vlees kopen van verschillende regionale producenten. Of abonneer je op bio, bij de bioboer kan je een biologisch groentepakket of een fruitpakket afhalen.
   
 • Wekelijkse boerenmarkten bloeien als nooit tevoren. Het verschil met een gewone markt is dat de boer er zijn eigen producten aan de man brengt.
   
 • Ook verpakkingsvrije en coöperatieve winkels doen het goed. Het concept is simpel: de verpakking wordt eerst gewogen, de klant vult en betaalt alleen het gewicht van de aankoop. De meeste hebben bio in hun aanbod. 

Eet minder maar kwalitatiever vlees

Begin zelf een ecologische moestuin

 • Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. Velt ondersteunt sinds 2006 al meer dan 130 samentuinen en helpt je graag als je wil aansluiten. Of volg een workshop en ga aan de slag met je eigen ecologische moestuin.
   
 • Om te leren tuinieren volgens de principes van permacultuur kan je o.a. terecht bij het expertisecentrum Yggdrasil en het Oost West Centrum

Kies voor biologische producten wanneer je kan

 • Wanneer het seizoen van aardbei, bes en framboos begint, dan kan je daarvoor terecht bij enkele tientallen biologische fruittelers. Je kan bij een groot deel van hen zelf fruit plukken of fruit kopen in de hoevewinkel.
   
 • Kies voor blije bloemen van het seizoen, die worden geoogst van midden april tot en met november. Ze worden zonder pesticiden geteeld in eigen streek, en ze groeien en bloeien in de volle grond. Koop of pluk een boeket lokale (bio)bloemen. VELT en Biomijnnatuur wijzen je de weg.

Verspil zo weinig mogelijk voedsel en leer creatief koken met restjes

 • Voedseloverschotjes kan je creatief gebruiken in de keuken. Wil je beter weten hoe? Je weet niet hoe? Met de tips van Emtythefridge en EVA op en slaag je daarin.
   
 • De app ‘Too good to go’ toont je de dichtstbijzijnde handelaars die etensresten over hebben zodat je gericht je maaltijd kan bestellen. Win-Win-Win!
   
 • Als een topchef kookt met voedselafval, wat krijg je dan? Een heerlijk gerecht! Dat vertelt Steven Desair van Eatmosphere. Zijn Brusselse food-waste-organisatie doneert voedseloverschotten aan sociale organisaties die kansarmen helpen.

Als je producten uit het Zuiden koopt, zoals banaan, suiker, koffie en chocolade, kies dan voor fair trade

 • Bij producten uit het Zuiden bieden fairtradelabels de garantie dat producenten de juiste prijs hebben gekregen voor hun cacao, koffiebonen, bananen, rietsuiker... In oktober kan je elk jaar meedoen aan de Week van de Fair Trade die allerlei activiteiten, workshops aanbiedt. 
   
 • In je lokale Oxfam-Wereldwinkel kan je vrijwilliger worden, fairtradeproducten kopen en deelnemen aan activiteiten.
   
 • Eerlijke chocolade vind je tegenwoordig ook steeds makkelijker in de supermarkt. Rikolto werkte samen met Lidl voor de fair trade Way to Go-chocolade en met Colruyt voor de Nicaragua-chocolade.

Engageer je voor een vereniging die werkt rond agro-ecologie

 • Werk mee met De Landbouwbrigades op de boerderij en voer mee acties. Zo leer je samen met andere brigadisten uit de praktijk over boerenlandbouw en strijden ze mee met de boer.inn.en om ons voedselsysteem te transformeren.
   
 • Start zelf een voedselprojectop of sluit je aan bij een bestaand initiatief. Denk aan een gezamenlijke moestuin van buurtbewoners via Velt, een coöperatie of een project tegen voedselverspilling begeleid door Wervel. Je kan een Buurderij starten of aansluiten bij een Voedselteam of inspringen als verkoper in een wereldwinkel. Of ga een dag meewerken op het veld bij een agro-ecologische boer in je buurt. Je bepaalt zelf je engagement!
   
 • Heel wat verenigingen hebben agro-ecologie in hun DNA zitten. Door je voor zo’n organisatie te engageren, verhoog je de slagkracht van jezelf én de organisatie. Neem een kijkje bij ons overzicht van lokale initiatieven en bij onze partnerorganisaties.
   
 • Wil je campagne voeren? Sluit je aan bij een lokale afdeling van Greenpeaceof bouw mee aan het recht op voedsel wereldwijd bij Solidagro.
   
 • Je kan een sportieve uitdaging aangaan en je deelname laten sponsoren om geld in te zamelen. Fiets mee door de Boerenbuiten of dwars door België met Broederlijk Delen 
   
 • Neem als jongere deel aan Prikkel, het jaarlijks activerend inspiratieweekend van Oxfam en Broederlijk Delen. Elk jaar in februari komen 100 jonge mensen samen om de koppen bij elkaar te steken over hoe ze daadwerkelijk het verschil kunnen maken.

Gebruik je consumentenkracht voor een agro-ecologische toekomst

Informeer je over en verdiep je in agro-ecologie

Sluit je aan als burger bij de beweging Voedsel Anders en vertel het ook verder!

Afbeelding
Quote Reinilde
Citaat tekst

'Vaak zijn we met 3 generaties tezamen aan het werk. Heel leerrijk! Mijn sociaal netwerk is enorm gegroeid. Onkruid wieden, boontjes oogsten,... we verdelen het werk onder elkaar, net als onze oogst van groenten en fruit. Wat er te veel is, komt goed terecht in de voedselpakketten van welzijnsorganisatie de Schakel.'

Citaat auteur
Reinhilde
Citaat auteur titel
Samentuin LiezeleVelt, Puurs-Sint-Amands

LEES MEER

Sluit je aan!