Een groen Europees landbouwbeleid: nu of nooit?

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Activisten die staan voor een agro-ecologisch model van landbouw een flashmob voor de gebouwen van het EU-Parlement
Inleiding

Vanaf woensdag zal het Europese Parlement stemmen over de toekomst van onze landbouw. Momenteel ziet het er niet goed uit. Voedsel Anders ziet dat klimaat en natuurbescherming duidelijk geen prioriteit zijn in de voorstellen voor het nieuwe Europees landbouwbeleid (GLB) die op tafel liggen. Met een open brief wijzen we alle Europarlementsleden op de urgentie van ambitieuze maatregelen.

Voedsel Anders en haar leden roepen op voor een ambitieus Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) als basis voor een duurzame transitie van ons voedselsysteem. Vooraf gemaakte overeenkomsten tussen de Europese Volkspartij (EVP), de Sociaal-Democraten (S& D) en de liberalen (Renew) zwakken de voorliggende teksten verder af. De ambitieuze plannen van Europa voor de Green Deal, de van boer tot bord’-strategie (F2F) en de Biodiversiteitsstrategie mogen niet in het gedrang komen.

Voedsel Anders benadrukt deze eis samen met Agroecology in Action, haar zusterorganisatie in Wallonië, in onze open brief gericht aan de Belgische Europarlementsleden. We vragen hen om bij de stemming in de plenaire vergadering van het Parlement tegen de voorliggende overeenkomst te stemmen.
 

Onze eisen

Onze coalitie steunt een diepgaande hervorming van het GLB met de volgende doelstellingen:

  • Europese voedselsoevereiniteit
  • Sterke sociale omstandigheden (in overeenstemming met de verplichtingen van de Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van boeren en andere mensen die op het platteland werken)
  • Maximale steun voor kleine bedrijven en (nieuwe) actieve boeren en strikte beperking van subsidies voor grote bedrijven
  • Regulering van de landbouwmarkt en de afwijzing van vrijhandelsovereenkomsten met betrekking tot landbouw.
  • Begeleiding van landbouwers in agro-ecologische transitie en de naleving van de klimaat- en biodiversiteitsverbintenissen

Meer concreet ondersteunen Voedsel Anders Vlaanderen/Agroecology-in-Action de eisen van de Europese boerenbeweging (zie de brief van de European Coordination Via Campesina) en van het Europese maatschappelijk middenveld (zie de brief van de EU Food Policy Coalition).

De stemming die plaatsvindt tussen 20 en 23 oktober is cruciaal.

We dringen erop aan dat onze vertegenwoordigers in het Europees parlement luisteren naar de stem van de wetenschappers en het maatschappelijk middenveld, die een fundamentele hervorming van het GLB eisen, in overeenstemming met de belangen die op het spel staan.
 

Wat kan jij doen?

Doe mee aan de schrijf-een-brief-actie van Greenpeace Belgium en schrijf onze europarlementariërs aan (vóór woensdag 21 oktober) met het verzoek om te stemmen voor ambitieuze hervormingen die ons op weg zetten naar meer kleinschalige, ecologische landbouw en minder industriële veeteelt.

Attributie

De open brief werd ondertekend door de verschillende leden van Voedsel en Anders en de Waalse zusterorganisatie in Wallonië, Agroecology in Action: 

Voedsel Anders: Bioforum - Bond Beter Leefmilieu - Broederlijk Delen - CSA-netwerk - De Landgenoten - Eatmosphere - Fian- Greenpeace Belgium - Landwijzer - Linked.Farm - Natuurlijk Imkeren - Oost-West-Centrum - Oxfam Solidarité - Rikolto - Solidagro - Velt - Voedselteams - WWF - West-Vlaamse Milieufederatie - Wervel

Agroecology In Action: Autre Terre - Ceinture Aliment-Terre Liégeoise - CNCD - 11.11.11 - FIAN Belgium - FUGEA- Greenpeace Belgique - Inter-Environnement Wallonie - Mouvement d’Action Paysanne - Oxfam Solidarité - Quinoa ASBL - Rencontre des Continents - Réseau des GASAP - Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté - Terre-en- Vue