Linked.Farm

Afbeelding
Linked.Farm  Laurence Claerhout

Linked.Farm is een digitaal coöperatief platform voor hoeveproducten. Door samenwerkingen te stimuleren tussen onder meer boeren, kleinschalige producenten, horeca, winkels en burgers maken ze de verkoop via korte keten toegankelijk. Oprichtster Laurence Claerhout legt uit waarom agro-ecologie goed past binnen hun werking: 'In ons huidig landbouwsysteem waarin boeren vaak een vergeten pion zijn, is duurzaam produceren niet zo voor de hand liggend als het lijkt. Korte keten daarentegen zorgt ervoor dat boeren eerlijk betaald worden voor hun producten. Als boeren hun boterham kunnen verdienen, zullen ze ook meer geneigd zijn om duurzaam te produceren', redeneert ze. 

Linked.Farm: 'Als boeren hun boterham kunnen verdienen, zullen ze ook meer geneigd zijn om duurzaam te produceren.'

Laurence: “Alsmaar meer mensen gaan op zoek naar voeding die geen industriële stempel draagt, en tegelijk staat het inkomen van heel wat boeren onder druk omdat ze maar een fractie krijgen van wat de consument betaalt. Korte keten-landbouw biedt een antwoord op deze dubbele problematiek.”

Stappen zetten in ecologie en economische zekerheid gaan samen. “In ons huidig landbouwsysteem waarin boeren vaak een vergeten pion zijn, is duurzaam produceren niet zo voor de hand liggend als het lijkt. Als boeren hun boterham kunnen verdienen, zullen ze ook meer geneigd zijn om duurzaam te produceren. Je kan immers niet vragen aan iemand die amper rondkomt op het einde van de maand, om met ecologie bezig te zijn,” redeneert ze.

Agro-ecologie biedt volgens Laurence heel wat oplossingen voor een eerlijk verdienmodel in de landbouw. “Boeren die omschakelen naar de korte keten investeren niet in schaalvergroting maar in de diversiteit van hun producten. Voor deze boeren is agro-ecologie een voor de hand liggende optie die oplossingen biedt voor een ecologische, diverse productie.” 

WAT DOET LINKED.FARM?

Linked.farm is een digitaal en logistiek platform voor korte keten- en hoeveproducten. Boeren staan centraal in het systeem en zijn mede-coöperant van het digitaal platform. Zo kunnen de boeren rechtstreeks aan hun klanten verkopen en worden bepaalde lasten, zoals de boekhouding en logistiek, bij hen weggenomen. Een voordeel van dit platform is dat ieder onder eigen naam kan werken, maar wel het digitaal platform zelf en de info erop kan delen.
 

Meer info?

https://www.linked.farm/