Food.Film.Fest. 2024

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Food.Film.Fest. 2024
Inleiding

Food.Film.Fest. is terug! Van 10 november tot en met 10 december kan je in tal van Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten gaan kijken naar inspirerende verhalen over hoe voedsel anders kan. Verschillende organisaties houden ook een voor- en/of nagesprek.

Het industriële voedselsysteem bereikt zijn grenzen: de bodem raakt uitgeput door intensief gebruik, pesticiden slaan steeds minder aan terwijl ze schade veroorzaken, het welzijn van mens, dier en landbouwer staat onder druk. Deze problemen laten zien hoe kwetsbaar het huidige systeem is en benadrukken dat er verandering nodig is.

Tijdens Food.Film.Fest. vertonen gemeenten, organisaties en vrijwilligersgroepen prachtige films over de uitdagingen én oplossingen van ons voedsel in de toekomst.

Interesse in je schouders zetten onder dit unieke festival met meer dan honderd vertoningen? Meld je hier aan en ontvang als eerste een mail zodra de inschrijving opent op 16 september! Klik hier om je aan te melden voor de Nederlandse editie. 

 

De films

THE Pickers

Een film van Elke Sasse - Duitsland/Griekenland - 2024 - 80 min

The Pickers op F.F.F. 2024

 

Van waar komen de goedkope groenten en fruit die we het hele jaar door kopen? The Pickers brengt een harde realiteit aan het licht: aan ons eten hangt de bittere smaak van uitbuiting. Een reis door de verschillende Europese teeltgebieden toont hoe migranten in precaire en soms illegale omstandigheden onze groenten en fruit oogsten. Maar er is een uitweg uit dit systeem: een sinaasappelboomgaard in Zuid-Italië toont dat het ook eerlijk kan.

BEKIJK DE TRAILER

Intensieve groente- en fruitteelt // onrecht // migrantenarbeiders

 

THE SEEDS OF VANDANA SHIVA

Een film van Camilla Becket en Jim Becket - VS/Australië - 2021 - 82 min

The Seeds of Vandana Shiva op F.F.F. 2024

 

The Seeds of Vandana Shiva vertelt het opmerkelijke levensverhaal van de Ghandiaanse eco-activist en agro-ecoloog Vandana Shiva. We krijgen zicht op de bepalende gebeurtenissen die haar tot de moderne revolutionair maakten die ze vandaag is. Al veertig jaar strijdt ze tegen de chemisch afhankelijke en winstgedreven landbouwsector. De film onthult hoe multinationals zoals Monsanto vastberaden strijden om de controle over zaden - want daar ligt de macht over ons voedsel. Vandana Shiva toont dat de enige weg vooruit voor de toekomst van voedsel ecologisch, duurzaam en biodivers is.

BEKIJK DE TRAILER

Zaden // eco-activisme // machtige lobby's

 

ONDER HET MAAIVELD

Een film van Mark Verkerk - Nederland - 2023 - 83 min

Onder het Maaiveld op F.F.F. 2024

 

Een groepje stedelingen gaat op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag met het realiseren van een droom. Werkend in de tuin zien ze hoe het wemelende leven onder het maaiveld onmisbaar is voor het voortbestaan van het bovengrondse leven.

Onder het Maaiveld toont de ongeziene gemeenschap van wortels, larven, schimmels die zich onder onze voeten bevindt. In de afgelopen decennia zijn we altijd meer ‘ontworteld’. Deze film brengt ons een stukje terug naar de aarde.

BEKIJK DE TRAILER

Opgelet! De eerste 25 organisatoren die deze film aanvragen, kunnen hem gratis vertonen. Daarna betaal je een licentievergoeding voor de vertoning. Mis het niet! Vanaf 16 september kan je je aanvraag indienen in het inschrijvingsformulier.

Verbinding met de natuur // ecologisch bewustzijn // moestuinieren

 

Thank You For The Rain

Een film van Julia Dahr - Verenigd Koninkrijk/Noorwegen - 2017 - 87 min

Thank You For The Rain op F.F.F. 2024

 

Een Keniaanse boer, Kisilu, gebruikt zijn camera om het leven van zijn familie, zijn dorp en de schade van de klimaatverandering vast te leggen. Veel boerenfamilies, zoals die van Kisilu, worden gedwongen hun huizen te verlaten op zoek naar een nieuw begin. Wanneer een gewelddadige storm hem en een Noorse filmmaker samenbrengt, zien we hem transformeren van een vader tot een gemeenschapsleider en activist op het wereldtoneel. Kisilu vertelt zijn verhaal en toont ons de kracht van een samenwerkende gemeenschap, boslandbouw en doorzettingsvermogen.

BEKIJK DE TRAILER

Klimaatkwetsbaarheid in Afrika // gemeenschapsopbouw // landbouwbeleid

 

Vogels Kun Je Niet Melken

Een film van Barbara Makkinga - Nederland - 2023 - 103 min

Vogels Kun Je Niet Melken op F.F.F. 2024

 

Melkveeboer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in grote getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Astrid, Botes vrouw, gunt haar man zijn vogels. Maar er is één probleem: als weiland voor vee zou deze grond veel meer kunnen opbrengen. En dat is hoe de zonen van Bote de toekomst zien. 

Een film over de band tussen landbouw en natuur, en het boerenbestaan in de Lage Landen anno nu. 

BEKIJK DE TRAILER

Opgelet! De eerste 25 organisatoren die deze film aanvragen, kunnen hem gratis vertonen. Daarna betaal je een licentievergoeding voor de vertoning. Mis het niet! Vanaf 16 september kan je je aanvraag indienen in het inschrijvingsformulier.

Familiale boeren // intensieve melkveehouderij // natuurbehoud en biodiversiteit

 

Bomen Op Mijn Land

Een film van Joris van der Kamp - Nederland - 2024 - 58 min

Bomen op mijn land op F.F.F. 2024

 

De boeren en boerinnen in Bomen op mijn land weten waarvoor ze het doen. Vol liefde voor het vak delen ze hoe de natuur deel uitmaakt van hun landbouwpraktijk. Je hoeft niet spiritueel te zijn om te voelen dat deze voorbeelden van boslandbouw bruisen van de energie. Monocultuur en uitgeputte bodems? Dat kan anders! 

Bekijk de trailer

Boslandbouw // natuur en landbouw hand in hand // biodiversiteit en voedselzekerheid


 

Voor vragen stuur je een mailtje naar foodfilmfest@voedsel-anders.be.

 

Food.Film.Fest wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Faire Gemeente, Dierenartsen Zonder Grenzen, Solidagro en de Vlaamse overheid.

DZG logofaire gemeente logoSolidagro logoVlaamse overheid