Het industriële voedselsysteem bereikt zijn grenzen: de bodem raakt uitgeput door intensief gebruik, pesticiden slaan steeds minder aan terwijl ze schade veroorzaken, het welzijn van mens, dier en landbouwer staat onder druk. Deze problemen laten zien hoe kwetsbaar het huidige systeem is en benadrukken dat er verandering nodig is.
Tijdens Food.Film.Fest. vertonen gemeenten, organisaties en vrijwilligersgroepen prachtige films over de uitdagingen én oplossingen van ons voedsel in de toekomst.
MEEDOEN AAN FOOD.FILM.FEST. IN VIER STAPPEN:
1. Schrijf je in
Schrijf je nu in! Ga aan de slag met onze toolkit en organiseer je eigen vertoning. Je krijgt onder andere toegang tot onze handleiding, de films en educatief materiaal.
2. Organiseer je vertoning
Ga aan de slag met je gemeente, bedrijf of organisatie. Prik een datum tussen 10 november en 10 december, zoek een leuke locatie en gebruik het promomateriaal uit onze toolkit. Misschien is er in je buurt een interessante partner die wil meewerken voor de voor- of nabespreking of die een mooie locatie ter beschikking heeft.
Draag je de titel Faire Gemeente, dan past dit engagement perfect binnen criterium 6 (aandacht voor lokale duurzame voeding).
3. Zet je vertoning op het programma
Kies je film(s) en bezorg ons de details van je vertoning. Je ontvangt daarvoor eind september een formulier via mail. Zorg voor promotie via een website of je eigen Facebookevenement. Wij voegen je vertoning toe aan het programma van Food.Film.Fest. 2024.
4. Maak er een feestje van
Ontmoet, wissel uit, verdiep, leer bij en vooral, geniet!
De films
THE Pickers
Een film van Elke Sasse - Duitsland/Griekenland - 2024 - 80 min
Van waar komen de goedkope groenten en fruit die we het hele jaar door kopen? The Pickers brengt een harde realiteit aan het licht: aan ons eten hangt de bittere smaak van uitbuiting. Een reis door de verschillende Europese teeltgebieden toont hoe migranten in precaire en soms illegale omstandigheden onze groenten en fruit oogsten. Maar er is een uitweg uit dit systeem: een sinaasappelboomgaard in Zuid-Italië toont dat het ook eerlijk kan.
BEKIJK DE TRAILER
Intensieve groente- en fruitteelt // onrecht // migrantenarbeiders
THE SEEDS OF VANDANA SHIVA
Een film van Camilla Becket en Jim Becket - VS/Australië - 2021 - 82 min
The Seeds of Vandana Shiva vertelt het opmerkelijke levensverhaal van de Ghandiaanse eco-activist en agro-ecoloog Vandana Shiva. We krijgen zicht op de bepalende gebeurtenissen die haar tot de moderne revolutionair maakten die ze vandaag is. Al veertig jaar strijdt ze tegen de chemisch afhankelijke en winstgedreven landbouwsector. De film onthult hoe multinationals zoals Monsanto vastberaden strijden om de controle over zaden - want daar ligt de macht over ons voedsel. Vandana Shiva toont dat de enige weg vooruit voor de toekomst van voedsel ecologisch, duurzaam en biodivers is.
BEKIJK DE TRAILER
Zaden // eco-activisme // machtige lobby's
ONDER HET MAAIVELD
Een film van Mark Verkerk - Nederland - 2023 - 83 min
Een groepje stedelingen gaat op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag met het realiseren van een droom. Werkend in de tuin zien ze hoe het wemelende leven onder het maaiveld onmisbaar is voor het voortbestaan van het bovengrondse leven.
Onder het Maaiveld toont de ongeziene gemeenschap van wortels, larven, schimmels die zich onder onze voeten bevindt. In de afgelopen decennia zijn we altijd meer ‘ontworteld’. Deze film brengt ons een stukje terug naar de aarde.
BEKIJK DE TRAILER
Opgelet! Je betaalt een licentievergoeding om deze film te vertonen. Omdat dit een zeer recent uitgebrachte film is, vergoeden we op die manier de filmdistributeur. Enkel de eerste 25 organisatoren die een aanvraag indienden voor deze film, kunnen hem gratis vertonen dankzij de financiële steun van ons netwerk.
Verbinding met de natuur // ecologisch bewustzijn // moestuinieren
Thank You For The Rain
Een film van Julia Dahr - Verenigd Koninkrijk/Noorwegen - 2017 - 87 min
Een Keniaanse boer, Kisilu, gebruikt zijn camera om het leven van zijn familie, zijn dorp en de schade van de klimaatverandering vast te leggen. Veel boerenfamilies, zoals die van Kisilu, worden gedwongen hun huizen te verlaten op zoek naar een nieuw begin. Wanneer een gewelddadige storm hem en een Noorse filmmaker samenbrengt, zien we hem transformeren van een vader tot een gemeenschapsleider en activist op het wereldtoneel. Kisilu vertelt zijn verhaal en toont ons de kracht van een samenwerkende gemeenschap, boslandbouw en doorzettingsvermogen.
BEKIJK DE TRAILER
Klimaatkwetsbaarheid in Afrika // gemeenschapsopbouw // landbouwbeleid
Vogels Kun Je Niet Melken
Een film van Barbara Makkinga - Nederland - 2023 - 103 min
Melkveeboer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in grote getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Astrid, Botes vrouw, gunt haar man zijn vogels. Maar er is één probleem: als weiland voor vee zou deze grond veel meer kunnen opbrengen. En dat is hoe de zonen van Bote de toekomst zien.
Een film over de band tussen landbouw en natuur, en het boerenbestaan in de Lage Landen anno nu.
BEKIJK DE TRAILER
Opgelet! Je betaalt een licentievergoeding om deze film te vertonen. Omdat dit een zeer recent uitgebrachte film is, vergoeden we op die manier de filmdistributeur. Enkel de eerste 25 organisatoren die een aanvraag indienden voor deze film, kunnen hem gratis vertonen dankzij de financiële steun van ons netwerk
Familiale boeren // intensieve melkveehouderij // natuurbehoud en biodiversiteit
Bomen Op Mijn Land
Een film van Joris van der Kamp - Nederland - 2024 - 58 min
De boeren en boerinnen in Bomen op mijn land weten waarvoor ze het doen. Vol liefde voor het vak delen ze hoe de natuur deel uitmaakt van hun landbouwpraktijk. Je hoeft niet spiritueel te zijn om te voelen dat deze voorbeelden van boslandbouw bruisen van de energie. Monocultuur en uitgeputte bodems? Dat kan anders!
Bekijk de trailer
Boslandbouw // natuur en landbouw hand in hand // biodiversiteit en voedselzekerheid
Voor vragen stuur je een mailtje naar foodfilmfest@voedsel-anders.be.
Food.Film.Fest wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Faire Gemeente, Dierenartsen Zonder Grenzen, Solidagro en de Vlaamse overheid.