Weg met wegwerpverpakking: Tarra in Dendermonde

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Nora Lorré - Tarra Verpakkingsvrij
Inleiding

Tarra is een verpakkingsvrije winkel in Sint-Gillis-bij-Dendermonde waar je eigen verpakkingen kan opvullen; gaande van het 'tappen' van afwasmiddel, tot het vullen van potten met ontbijtgranen, koekjes, pasta of noten. Vegan, laag aan gluten of biologisch: Tarra heeft het allemaal.

Eerder dit jaar won Tarra Verpakkingsvrij de tweede prijs bij de Sustainable Family Awards. Het is sinds 2017 het passieproject van Nora Lorré. Ik tref haar aan in haar winkel terwijl ze haar groot winkelraam beschildert met een vrolijk decor van planten en bloemen, inclusief vogelnestje en nieuwsgierig slakje.

'Als je geen verpakkingen hebt, kunnen die het milieu ook niet vervuilen'

Voor Nora startte met Tarra, was ze zeven jaar leerkracht plastische opvoeding in het secundair onderwijs. Haar nieuwe roeping ontdekte ze na het zien van een documentaire over Bea Johnson; een Frans-Amerikaanse auteur en spreker, bekend van de verpakkingsvrije beweging.

Nora: “Ik besefte toen dat zero waste leven een antwoord was op een vraag die ik niet wist die ik had. In mijn jeugd ergerde ik me als ik een klasgenoot een verpakking op de grond zag gooien. Door de documentaire besefte ik dat de beste oplossing voor vervuiling bij de wortels moet worden aangepakt: door verpakking te vermijden. Plastic is echt overal en die wegwerpgewoonte is gewoonweg niet houdbaar.”

'Toen ik tijdens mijn zwangerschap thuis zat, begon ik ook meer en meer na te denken over hoe ik de planeet wou achterlaten voor mijn kind'

“Ik begon zoveel mogelijk zero waste te leven, maar sommige zaken waren niet verpakkingsvrij te vinden, zoals shampoo of koekjes. Toen zag ik via sociale media verpakkingsvrije winkels starten, zoals Robuust! In Antwerpen, Content in Leuven en Ohne in Gent. Ik besefte dat dat het antwoord was: dat moet ik ook in Dendermonde hebben! Dit zowel om het voor zero waste-bewuste mensen zoals ik makkelijker te maken, als om mijn sceptische vrienden hun excuses te ontnemen dat het te moeilijk is om verpakkingsarm te leven.

Enkel jaren later, toen ik tijdens mijn zwangerschap thuis zat, begon ik ook meer en meer na te denken over hoe ik de planeet wou achterlaten voor mijn kind. Ik heb de sprong gewaagd als zelfstandige en heb Tarra en Buurderij Dendermonde gelanceerd.”

Lokale keten

Nora kon Buurderij Dendermonde (Boeren & Buren) oprichten samen met lokale hulp en het netwerk en de ondersteuning van Jeugdhuis Zenith.  Er werd een groot netwerk van lokale producenten op poten gezet en Buurderij Dendermonde werd een bloeiend initiatief.  Aandacht voor de korte keten past helemaal in de visie van Tarra.  Ze verbindt de Buurderij en Tarra dus vaak. Zo kan je je bestelling van de Buurderij ook ophalen in Tarra.

'De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne tonen de grote waarde van een lokale korte keten'

“Aan het begin van de coronapandemie groeide de vraag bij de Buurderij enorm. Dat heeft me geleerd hoe ik zo nodig snel kan opschakelen. De pandemie en de oorlog in Oekraïne tonen de grote waarde van een lokale korte keten en het risico dat afhankelijkheid van buitenlandse import met zich meebrengt. Door beide crisissen zijn de bulktransportkosten van bijvoorbeeld zonnebloempitten uit China enorm gestegen, terwijl zonnebloemen ook perfect in België kunnen groeien. Denk ook aan de vraag in België om zomergraan te gaan zaaien om deze zomer deels tekorten te kunnen opvangen door de oorlog.”

Er lijkt altijd een noodsituatie nodig om mensen bewust te maken van dergelijke problemen. Nu de energieprijzen sterk gestegen zijn, gaan de mensen ook bewuster met energie om. Het is jammer dat dat moet voortkomen uit prijsdruk en niet omwille van de impact op de planeet."

Terwijl we spreken komt een statige dame nieuwsgierig aan het winkelraam naar binnen kijken. Ze is nieuwsgierig naar de winkel en hoe die werkt. Nora legt uit dat ze eigen lege potjes kan laten opvullen, bijvoorbeeld volgens het gewicht van wat ze nodig heeft voor een recept. In de winkel kan je ook herbruikbare glazen potten kopen. De vrouw wil het een volgende keer komen uitproberen.

Tarra, de verpakkingsvrije winkel van Dendermonde

 

Over de jaren heeft Nora een mooi netwerk van lokale leveranciers ontwikkeld, startend van biologische leveranciers en organisch gegroeid via klanten en sociale media.  Waar mogelijk bezoekt Nora nieuwe leveranciers om te kijken hoe het product gemaakt wordt. Ze koopt zoveel mogelijk rechtstreeks bij de producent, wat het makkelijker maakt om verpakking te minimaliseren.

Nora slaagt erin het restafval van de winkel zodanig te minimaliseren dat het in haar eigen huis-restafvalzak past. Dit door onder andere grootverpakkingen (onbedrukt karton en recycleerbare zakken) en leeggoedsystemen met emmers en bidons te gebruiken. Leveranciers proberen hetzelfde te doen en via onderlinge coördinatie vervoer en dergelijke te optimaliseren.

"Het aanbod van leveranciers is de laatste jaren gestaag gegroeid, met bijvoorbeeld de opkomst van ecologische producten als shampoobars. Ook de interesse van klanten groeit.  Vaak gaat dit in golven: toen men enkele jaren terug meer soorten plastic toeliet in de PMD-zak, werd de hoeveelheid plastic die men verzamelde plots veel meer visibel en merkte ik een stijging in de belangstelling in Tarra. Maar echte verandering heeft tijd nodig."

'Ik heb een netwerk van gelijkgezinde mensen leren kennen, wat me een heel verbonden gevoel geeft en het besef dat ik niet alleen sta in mijn ideeën'

Nora haalt enorm veel voldoening uit haar winkel. "Alleen al het feit dat ik mijn steentje bijdraag om de wereld te redden is heel belonend. Daarnaast vind ik het mooi om klanten iets nieuw te laten ontdekken. Iemand die beslist om iets te doen aan het probleem en die voor de eerste keer zijn pot komt vullen en daar met een twinkel in hun ogen merkbaar gelukkig van wordt, vind ik geweldig. Daarnaast heb ik een heel netwerk van gelijkgezinde mensen leren kennen, wat me een heel verbonden gevoel geeft en het besef dat ik niet alleen sta in mijn ideeën."

Naar de toekomst toe hoopt Nora een nog groter aanbod te kunnen aanbieden, om nog meer mensen te bereiken en het draagvlak te vergroten.

'Veel klanten nemen hun kinderen mee naar de winkel. Zij gaan als ze ouder zijn die gewoonteveranderingen die ons zoveel tijd kosten niet meer moeten doorgaan'

Nora: "Ik zie dat kinderen al mee zijn met het verhaal. Het is geen ja-neevraag meer of we de klimaatverandering moeten tegengaan, maar alleen nog 'hoe?'. Dat vind ik al een heel grote vooruitgang. Ik heb ook veel klanten die hun kinderen meenemen naar de winkel. Zij gaan als ze ouder zijn die gewoonteveranderingen die ons zoveel tijd kosten niet meer moeten doorgaan. Jong geleerd is oud gedaan: daardoor komt de transitie in een stroomversnelling en daar ben ik heel blij om."

Ook eens proberen? Bezoek Tarra op Sint Gillislaan 5 in Dendermonde en volg de winkel op Facebook!