Koken met de natuur

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Chef-kok Pieter-Jan Lint
Inleiding

Chef-kok Pieter-Jan Lint is al van jongs af aan geboeid door de natuur en door lekker eten, maar als student aan de afwas van een feestzaal werd hij voor het eerst echt geprikkeld door smaken en geuren. Zijn kookcarrière begon hij als klassiek geschoolde kok, maar nu richt hij zich vooral op de pure, plantaardige keuken. Binnen Wild Chefs herontdekt hij de natuur en transformeert hij wilde planten tot gerechten. 

Plantaardige keuken

Voor Pieter-Jan is de plantaardige keuken de keuken van de toekomst. 'Het is een bewuste keuze voor een duurzame toekomst. Niet alleen voor onszelf als persoon, maar ook voor de boeren, de samenleving en voor alles wat leeft op deze fantastische planeet.' Voor Pieter-Jan blijft werken met groenten en plantaardige ingrediënten een onuitputtelijke bron van inspiratie. 'Vroeger stond ik nogal sceptisch tegenover de vegan keuken, maar nu ben ik ervan overtuigd dat het de beste keuze was die ik kon maken.'

Pieter-Jan Lint: 'Ik kook regelmatig met voedselresten om mensen te inspireren om het maximum uit hun producten te halen.'

Pieter-Jan schrapte niet alleen vlees en zuivel, maar kookt ook enkel seizoensgebonden en zoveel mogelijk lokaal: 'Onze groenten komen zowel van lokale stadslandbouw als van biologische landbouwprojecten. Door het beperkt aantal tussenschakels krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn product. Ik kook regelmatig met voedselresten om mensen te inspireren om het maximum uit hun producten te halen.' Zo verzorgde hij op het festival Mary Pop-in een volledige plantaardig gastronomisch vijfgangendiner, volledig gemaakt met voedseloverschotten. De organisator Eatmosphere, een van de partnerorganisaties van Voedsel Anders, werkt rond voedselverspilling. 
 

Laten proeven

Het is duidelijk dat ecologie en bewust omgaan met voeding - van kweken tot het eindgebruik ervan - centraal staat in wat Pieter-Jan doet. Hij wil dan ook zoveel mogelijk mensen warm maken voor plantaardig eten door hen fantastische gerechten te laten proeven en ontdekken.

Hij volgde daarvoor naast zijn koksopleidingen en werkervaring in diverse gastronomische restaurants, een traject als voedingsconsulent en studeerde aan het befaamde Matthew Kenney Culinary Institute in de Verenigde Staten.

Attributie

Dit is een portret van EVA vzw, een van de partnerorganisaties van Voedsel Anders. Lees meer over Pieter-Jan Lint op www.pieterjanlint.com.