Internationale Dag van de Boer.inn.enstrijd

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Tijs Boelens tijdens de Internationale Dag van de Boerenstrijd in 2021
Inleiding

Op 17 april voeren boer.inn.en wereldwijd actie voor een duurzame en sociaal rechtvaardige landbouw. In Vlaanderen trekt Boerenforum de kar. We schreven een dubbelportret met woordvoerder Tijs Boelens (boer bij de Groentelaar) en coördinator Wim Moyaert (kippenboer, winkelier en landbouwconsulent).

Boerenforum brengt boer.inn.en, landwerkers en coproducenten intersectorieel samen rond concrete vraagstukken voor de sector.

Tijs Boelens: “Samen met vrijwilligers organiseren we boerenfora en acties met de bedoeling om boer.inn.en een stem te geven. Zo informeren en inspireren we elkaar. Vanuit de belevingen en getuigenissen van de boer.inn.en op de fora werken we concrete eisen, acties en infocampagnes uit.”

Wim Moyaert: “We laten zien dat een agro-ecologisch landbouwmodel mogelijk is met kleinschalige familiebedrijven, ook wel boerenlandbouw genoemd. Via acties roepen we het beleid op om de obstakels aan te pakken die lokale, ecologische en sociaal rechtvaardige landbouw belemmeren.”

Een van die obstakels is de moeilijke toegang tot grond voor agro-ecologische boer.inn.en.

17 april: Internationale Dag van de Boer.inn.enstrijd

Elk jaar op 17 april voert Boerenforum, samen met regionale partners en hun internationale koepel La Via Campesina, actie voor een duurzame en sociaal rechtvaardige landbouw, in wereldwijde solidariteit. Dit ter nagedachtenis van negentien boeren van de Beweging van Landloze Boeren (MST) in Brazilië die op 17 april 1996 vermoord werden in opdracht van grootgrondbezitters.

Wim: “De Internationale Dag van de Boerenstrijd is zeer belangrijk voor ons. Het is goed om de boeren en boerinnen te herdenken die gestorven zijn in hun strijd voor een betere boerenstiel en toegang tot grond. Elk jaar opnieuw zien we dat boer.inn.en en landwerkers overal ter wereld moeten strijden tegen de agro-industrie, multinationals, miljardairs en chemiereuzen, die enkel gewin najagen. Het is een moment om samen te komen en elkaar te motiveren, groepen en organisaties op te zoeken en samen te strijden, want dat is nodig, ook hier in Vlaanderen.”

Hoofdinhoud
Afbeelding
Afbeelding
Tijs Boelens tijdens ChangeTheCAP voor het Europees Parlement in Brussel, 19 november 2021

Tijs: “De dag ontstond als een herdenkingsdag voor vermoorde boer.inn.en, maar staat momenteel voor alle boerinnen en boeren die onder economische druk staan, van hun gronden worden verdreven, in conflict komen met overheden of kapitalistische bedrijven. Ze staat ook voor onze grond en de liefde die we haar geven. En voor de landbouwarbeiders en arbeidsters die in heel de wereld ons voedselsysteem draaiende houden, vaak tegen een schamel loon en in volle bestaansonzekerheid. De duurzame toekomst van de landbouw zal een sociale landbouw zijn, of ze zal niet zijn.”

15 april: actie in Halle

Omdat 17 april dit jaar op Pasen valt, verschuift de actiedag naar vrijdag 15 april. Boerenforum en verschillende andere Vlaamse organisaties sluiten zich aan bij de oproep van het Waalse Réseau de Soutien à l’Agriculture Paysanne (ReSAP), een brede koepel van boerenorganisaties en sociale en milieuverenigingen, om actie te voeren rond de aankoop van landbouwgronden door de Colruyt-groep. In Halle wil de winkelketen landbouwgrond opkopen om er (niet-biologische) gewassen te telen die ze dan in hun winkels verkopen. Ook in Vlaanderen riep deze aankondiging verontwaardiging op van boerenorganisaties, inclusief de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Tijs Boelens: 'De duurzame toekomst van de landbouw zal een sociale landbouw zijn, of ze zal niet zijn'

Wim: “Dit jaar nemen we Colruyt als voorbeeld van een supermarktketen die via verticalisatie de voedselketen steeds meer, van grond tot bord, onder controle krijgt. Grote bedrijven die grond opkopen leggen een extra financiële druk op de landbouwgrond die nu al te duur is, onder andere omwille van speculatie. De toegang tot grond voor kleinschalige landbouwbedrijven verkleint daardoor nog verder."

Afbeelding
Afbeelding
Wim Moyaert tijdens de actie 'No FFA' tegen de pesticidenindustrie in Brussel, 15 maart 2022

Tijs: “De autonomie van boeren en boerinnen komt steeds meer in het gedrang. We vrezen dat het mooie marketingverhaal van ‘de laagste prijs’ uiteindelijk een verhaal wordt van lage kwaliteit voor de consument en lage prijzen voor de producent, met een ‘win-win’ die vooral neerkomt op een winstmaximalisatie voor Colruyt. Boeren en boerinnen moeten terug zelf prijsbepalend worden voor de  waardevolle voeding die ze produceren en niet langer fungeren als prijsnemers via wurgende contracten en andere commerciële afspraken.”

Wim Moyaert: 'Grote bedrijven die grond opkopen leggen een extra financiële druk op de landbouwgrond die nu al te duur is'

Tijs: “We kaarten aan dat de retail na jarenlang vanuit hun machtspositie in onze voedselketen winst gemaakt hebben door onze goedkope arbeid dat geld en die rijkdom nu aanwendt om het meest kostbare goed van onze samenleving te gaan verwerven: onze grond. Dit zorgt niet voor voedselzekerheid, ecologische landbouw en sociale rechtvaardigheid, maar voor een nog moeilijkere economische positie voor de boer.inn.en van morgen.”

De actie in het kader van de Internationale Dag van de Boerenstrijd vindt plaats op vrijdag 15 april 2022. Afspraak om 10u30 op het Bevrijdingsplein, 1500 Halle.

Meer info op het Facebook-evenement.

Dit portret is aangeleverd door Kristel Cuvelier, bewegings- en communicatiemedewerker bij FIAN Belgium, lid van het netwerk Voedsel Anders.