#februarizondersupermarkt

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
februari zonder supermarkt
Inleiding

Een maand lang niet naar de supermarkt gaan, maar in de plaats eten kopen bij lokale handelaars en producenten. Dat is het uitgangspunt van #februarizondersupermarkt. De korteketennetwerken en organisaties Boeren & Buren, Voedselteams, Linked.Farm, Wervel en BioForum, allen aangesloten bij de beweging Voedsel Anders, bundelen in februari hun krachten om te wijzen op een gezond, eerlijk en duurzaam voedselsysteem met meer ambitie voor de korte keten. Zoek jouw lokale verkoper op www.rechtvanbijdeboer.be!

"De supermarkt biedt het grote voordeel dat we veel producten op één plek vinden, maar helaas verliezen mensen zo wat de voeling met hun eten. Door wat vaker te kopen via de korte keten steun je rechtstreeks de lokale producenten en eet je op maat van de seizoenen,” stelt Wannes De Jonghe van Boeren & Buren, “Mensen beseffen vaak niet hoeveel initiatieven er vlak bij hun deur te vinden zijn, die ook nog eens betaalbaar zijn.” Volgens Testaankoop stegen de prijzen in de supermarkten in december tot 20%, een stijging die je bij de korte keten initiatieven veel minder ziet omdat er onder andere veel minder afhankelijkheid is van buitenlandse export.

Lees hier ook het opiniestuk van Karolien Burvenich van Wervel, over de macht van supermarkten en de onmacht van boeren en boerinnen.

Vier redenen om te kiezen voor de korte keten

De campagne ‘Februari zonder supermarkt’ is een uitgelezen moment om kennis te maken met de initiatieven in jouw buurt. Ontdek vier goede redenen om niet enkel deze maand, maar ook tijdens de rest van het jaar te genieten van alles wat de korte keten te bieden heeft. 

 1. Lokaal en duurzaam

  Boeren die werken in de korte keten investeren niet in schaalvergroting, maar in de diversiteit van hun producten. Een agro-ecologische of biologische werkwijze die zorgzaam omgaat met de bodem, mens en dier is een voor de hand liggende optie. Zo eet jij producten die kraakvers van het veld komen op het ritme van de seizoenen. Dat verschil proef je!

 2. Minder verpakking & voedselverspilling

  Door voor lokale voeding uit de korte keten te kiezen beperk je de kilometers die je voeding moet afleggen en zo ook je ecologische voetafdruk. Het helpt ook als je boodschappen zoveel mogelijk clustert om zo verplaatsingen uit te sparen. Het probleem van een voedselketen is dat hoe langer ze is, hoe meer kansen zich voordoen voor voedselverlies. Minder transport vergt ook minder energie voor bewaring en verpakking van producten. In elke schakel van de keten gaat er namelijk voedsel verloren. Leuk toch om voedselverspilling te bestrijden door juist te oogsten, te kopen of te bestellen wat je nodig hebt?

 3. Eerlijk loon voor (lokale) producent

  Je kan er vanop aan dat de boer een veel groter deel van de koek krijgt. Want in de korte keten bepaalt de boer zelf de prijs en gaat er minder geld naar de tussenschakels. Want hoe goed een supermarkt met gigantische marketingbudgetten ook poneert lokaal en korte keten zijn, er is nog steeds geen enkele garantie dat de boer.in ook een faire prijs krijgt voor zijn/haar product. Iets claimen dat je niet kan bewijzen, het is een oude marketingtruc: ‘Probably the best … in the world!
   
 4. Leer de boer en zijn producten kennen

  Als je rechtstreeks bij de boer aankoopt, leer je hem of haar én de producten beter kennen. Veel boeren hebben niet liever dan dat je eens komt kijken op de boerderij, om in alle transparantie over het boerenleven te praten. En wedden dat je meer appreciatie krijgt voor het werk van de boer als je ervaart hoeveel tijd en energie er in het telen van zijn groenten, fruit en produceren van kaas, vlees… steekt. Bij de korte keten weet de consument wie zijn product gemaakt heeft én de producent weet waar zijn producten naartoe gaan, de relatie tussen beiden is rechtstreeks, vaak vertaald in direct contact.

Ga mee de uitdaging aan

Een maand niet in de wachtrij staan en terwijl lokale producenten steunen, genieten van duurzaam en vers voedsel? Ontdek alle initiatieven op rechtvanbijdeboer.be. Deze website bundelt de verschillende verkooppunten van Boeren & Buren tot Voedselteams, maar ook hoevewinkels, CSA-boerderijen en samenwinkels vind je op deze website. 

De inspiratie voor deze challenge vonden de initiatieven bij het Zwitserse En Vert et Contre Tout die in 2015 ‘Février sans Supermarché’ oprichtte. 

Een buurderij is een vaste locatie van Boeren & Buren waar je wekelijks de producten die je op voorhand online bestelt, kan gaan ophalen. Je vindt er groenten, fruit, zuivel, vlees, ambachtelijke brood, honing, bier en vele andere lokaal bereide producten. Je ontmoet vaak tijdens de gezellige Bijeenkomst de Boeren en ambachtelijke verwerkers en ontvangt al het lekkers rechtstreeks van hen. Zodat je weet wat je eet en wie het produceert. Ongeveer de helft van de Buurderijen levert ook aan huis. Vind de Buurderij in jouw buurt en het bijpassend aanbod op boerenenburen.be.

BioForum is de sectororganisatie die de biologische landbouw en voeding ondersteunt. Op de verkooppunten verkopen bioboeren hun groenten, fruit, eieren, vlees… rechtstreeks aan hun klanten via abonnementen, hoevewinkels, CSA of wekelijks op de markt. Biologische groenten en fruit zijn altijd lekker puur, omdat ze uit volle grond komen en zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen geteeld worden. Bio is ook vriendelijk voor dieren én zet het vizier 100% op de toekomst. Vind de biologische verkooppunten in jouw buurt op www.biomijnnatuur.be.

Wervel is een beweging die vanuit verbinding werkt aan een gezond voedselsysteem. We kaarten problematieken aan en maken alternatieven zichtbaar. Met eerlijke prijzen voor boeren, mensen die voedsel weer in eigen handen nemen en de herstellende kracht van agro-ecologie. Kortom: met respect voor boeren, eters en onze planeet. Eén van die concrete alternatieven zijn samenwinkels: winkels gedragen door een gemeenschap van burgers, waarbij er niet naar winst gestreefd wordt maar naar meer LEF: lokale, ecologische en faire producten. De winkels proberen een breed gamma aan producten te voorzien, zodat je er alles kan kopen: van groenten en fruit tot en met je tandpasta. Elke winkel heeft zijn eigen specifieke model, ingebed in de lokale gemeenschap. Kijk hier voor meer info en een overzicht aan winkels.  

Linked.Farm is een coöperatief platform dat professionele IT-tools aanbiedt aan de verschillende actoren in de korte keten om hen zo met elkaar te laten samenwerken op het vlak van distributie, logistiek, verkoop,... Particulieren en B2B klanten kunnen rechtstreeks bij de boer of via hun lokale hub aankopen en hebben zo de garantie dat de producent er een eerlijke prijs voor heeft gekregen. Op die manier hoopt Linked.Farm een grotere vraag te creëren voor korteketenproducten en meer boeren de shift te laten doen naar dit alternatief verdienmodel. 

Voedselteams verbindt en activeert burgers en boeren om samen een voedselsysteem op te bouwen dat eerlijk, gezond en duurzaam is van zaadje tot bord. Omdat daden meer zeggen dan woorden, proberen we het bestaande voedselsysteem te veranderen door ons koopgedrag. Daarom kunnen de leden van Voedselteams rechtstreeks bij de producent hun voeding bestellen.
 

Contact : Wannes De Jonghe - Boeren & Buren - (+32) 0472/29.41.22