Bar Deco in Veltem: buurtwinkel en ontmoetingsplaats

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Nele Vicca
Inleiding

Woon je in de buurt van Herent nabij Leuven en wil je iets anders proberen dan de supermarkt? Ga dan zeker eens kijken bij Bar Deco, een gezellig eetcafé én verpakkingsvrije winkel in de dorpskern van Veltem-Beisem. Je koopt er handgemaakte decoratie, groenten van de bioboer en eerlijke producten uit verschillende continenten. Voor uitbaatster Nele Vicca is het in de eerste plaats een plek om verbinding te maken met anderen uit de buurt. 

Neles droom begon een aantal jaren geleden. Ze had zin om in een kleine gemeente een rustplek te creëren, waar je elkaar kan ontmoeten bij een geurende tas koffie of thee en gebak of gewoon een aantal uren kan werken. Lokale, biologische producten met een correcte prijs voor de boer, vormen voor haar de rode draad in alles wat ze aanbiedt, zowel aan haar toog als in de winkel. En de buurt heeft heel wat te bieden, van het unieke Adeptbier uit Winksele, over de groenten van Groen-te-kracht uit Veltem, tot de eitjes van Speckbosch uit Herent.

Nele: 'Via korteketenproducten en verpakkingsvrije verkoop wil ik ook in een klein dorp een alternatief bieden'

Naast de bar is er ook een ‘deco’-gedeelte met ambachtelijke, eerlijke producten. Zo werkt Bar Deco nauw samen met Katrijn De Waele, die passie en vakmanschap samenbrengt in zetelstoffering, kussens en hoezen.

Bar Deco


Verbinding maken

Met Bar Deco werkt Nele mee aan lokale initiatieven zoals de Herentse biomarkt, de boerenmarkt van Veltem en zuurdesembakker Brooderij Van Velthem. Soms werken ze samen aan een initiatief, soms verkopen ze elkaars producten. Om de vele buurtgerichte ideeën uit te voeren, zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. Zo is er een kern van zes mensen die de maandelijkse biomarkt organiseert. Tot voor de coronacrisis werkte Nele vaak samen met verenigingen. Nele: “Samenwerken met verenigingen wordt echter steeds meer een uitdaging: vele jonge mensen besteden veel tijd aan hun job en hebben weinig energie over voor vrijwilligerswerk”, aldus Nele

Toch blijft het vuur branden en blijft Nele zich inzetten om haar buurt eerlijker, ecologischer en gezelliger te maken. Haar motto: vat de koe bij de horens, want niemand anders gaat je dromen waarmaken.

copyright Dorpsplein 13
© Dorpsplein 13

 

Goed begonnen, half gewonnen

Geïnspireerd door het initiatief Inspirherent dat de adviesraden en geëngageerde burgers in groot Herent (Veltem, Winksele) jaarlijks samenbracht, kreeg het idee van Nele meer vorm. Door te luisteren naar mensen die al langer actief zijn in de eigen buurt of gemeente, werd ze geïnspireerd om te starten met een buurtwinkel in de dorpskern van Veltem, gelegen op zo’n 10 km van Leuven. Voor Nele was het belangrijk dat haar producten natuurlijk geproduceerd waren en via korte keten aangekocht konden worden, zodat de producent een eerlijke prijs krijgt. Tegelijkertijd hechtte ze veel aandacht aan het sociale aspect: het moest een gezellige ontmoetingsplek worden.

Nele: 'Er is nog een lange weg te gaan om een hele gemeenschap te doen kiezen voor de korte keten, maar met iedere overtuigde winkelier vind ik mijn missie geslaagd'

Om haar ondernemingsplan realistisch aan te pakken liet Nele zich ook inspireren door het lerend netwerk rond coöperatieven van Cera. Samen met Katrijn De Waele startte ze haar zoektocht naar een plek waar ambacht, horeca en winkel in elkaar konden vloeien. Zo is Bar Deco ontstaan.

Hindernissen onderweg

Nele leerde dat een buurtpunt meestal vertrekt vanuit de gemeente, die daarvoor een locatie voorziet. Sommige projecten starten  bijvoorbeeld vanuit een woonzorgcentrum dat een publieke ruimte voorziet om verbinding te maken met buurtgenoten. In Herent was die mogelijkheid er niet, dus gingen Nele en Katrijn in de beginfase zelf op zoek naar een geschikt pand. Na een jaar vonden ze een klein pand in het centrum van Veltem. Door de beperkte ruimte moesten ze hun idee bijsturen het pand open te stellen voor makers om hun producten zelf te verkopen. Nele biedt nu zelf die producten aan.

Ondanks de vele uitdagingen blijft steun van de gemeente uit. Het sociale weefsel versterken, wat Nele drijft, blijkt niet prioritair

De kleine ruimte is niet het enige obstakel dat ervoor zorgt dat Nele haar droom moet bijsturen. Bij de opstart van Bar Deco breekt het coronavirus uit. Een uitdaging voor een startend eetcafé. Daarbovenop zijn er nog steeds de gestegen prijzen van voedsel en energie door de oorlog in Oekraïne.

Aan uitdagingen ontbreekt het niet, maar steun vanuit de gemeente Herent blijft uit. Nele: “De gemeente blijft hangen in oude structuren. Ze wijkt niet af van strikte regels die niet meer zinvol zijn voor de uitdagingen van vandaag op vlak van wonen, klimaat en samenleven.” Het sociale weefsel versterken, wat Nele drijft, is voor de gemeente niet prioritair. “Daarnaast moet je van de Vlaamse en federale overheid als piepkleine zaak aan veel regels voldoen en betaal je vaak zelf voor verplichte controles. Ik betaal bijvoorbeeld jaarlijks 300 euro omdat ik bioproducten verkoop en die gecontroleerd moeten worden.”

Maar de aanhouder wint, en Bar Deco blijft draaien. Nele blijft ervan overtuigd dat het een ideale plek is om kleine ondernemers, ambachten en gedeelde projecten met lokale inslag kansen te geven.

Bar Deco

 

Een fijn gevoel

De vele positieve reacties van de mensen uit de buurt maken veel goed. Nele: “Vooral de complimenten van mensen die hier voor het eerst lokale, biologische producten kopen doen deugd. Er is nog een lange weg te gaan om mensen bewuster te doen kiezen voor de korte keten, maar als ik iemand kan overtuigen, is mijn missie al geslaagd. Ik hou ervan om mensen anders te leren kijken naar voeding en consumeren. Mijn moed haal ik uit de momenten dat ik mensen met elkaar in contact kan brengen en we samen het gevoel krijgen dat we deel zijn van een gemeenschap.”

 

Interesse? Bezoek de winkel op het Dorpsplein 13 te Herent (klik hier voor de openingsuren) of volg de Facebookpagina!