Herbekijk de webinars van Kiemkracht

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
KiemKracht zaai de toekomst
Inleiding

Vanaf februari tot midden april vond het publieksfestival van Velt en Voedsel Anders plaats: Kiemkracht. Tijdens een 16-tal sessies bevroegen we tal van experten over uiteenlopende agro-ecologische initiatieven en jij kon mee in gesprek gaan. Heb je een sessie gemist? Herbekijk alle webinars in dit overzicht.

 

Hieronder een selectie van de te bekijken webinars. 
Kijk op de afspeellijst 'Kiemkracht' die je kan bekijken via het Youtube-kanaal van Velt voor het volledige aanbod.


Toegang tot grond

De film gaat over Sigrid en Wim, twee enthousiaste jonge boeren met een hart voor biologisch geteelde groenten voor de lokale gemeenschap. Eind 2019 overwoog het koppel om de handdoek in de ring te gooien. Hun grootste probleem: onzekere toegang tot grond. De Landgenoten geeft inzicht in de maatschappelijke context bij dit verhaal. 



FERMENTEREN KAN JE LEREN

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Deze oude bewaarmethode heeft immers heel wat troeven in petto. Naast het feit dat het een van de meest ecologische manieren is om groenten te bewaren, zorgt fermentatie ook voor een unieke smaak. Chefs maken er deze dagen dan ook gretig gebruik van. Tijdens deze workshop ontdek je hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is en dus smaakt. 

 


De kracht van vrouwen: feminisme en agro-ecologie

De sociale beweging achter agro-ecologie strijdt al een tijdje voor het recht op gezonde voedselproductie en het behoud van de biodiversiteit. Deze beweging telt talloze boerinnen, die agro-ecologische praktijken hebben geadopteerd voor het welzijn van hun familie, hun gemeenschap en ons planeet. Hoe kan (eco)feminisme helend werken voor zij die zich dagelijks inzetten voor een gezonder leefmilieu ondanks de systemische ongelijkheden die het patriarchaat in stand houden? Met boeiende getuigenissen van sterke vrouwen, onder meer Antoinette Simonart (bioboerin in opleiding), Ann Sterckx (Eco-psychologe, Universiteit Antwerpen),  Lisette Maneza (Slam Poet) en Suzy Serneels (beleidsmedewerker Broederlijk Delen). 



REDDEN WE DE BIJ? EN DUS OOK DE MENS?

Boeren verdwijnen, bijen verdwijnen, onze biodiversiteit verdwijnt, en daar willen wij met z’n allen iets aan doen. Twee bevlogen sprekers Louis De Jaeger (landschapsontwerper) en Lode Devos (bijenpsycholoog) vertellen je over de bij in haar habitat, over het belang van diversiteit in het landschap, over struwelen en bijenvolken. En wat heeft de bij met de mens te maken? Welke rol speelt de bij in de landbouw? Na een kortfilm volgde een geanimeerd debat gemodereerd door Steven Vromman.

 


IT’S NOT THE COW, IT’S THE HOW

Dé oplossing voor het klimaat? Stop met rundsvlees en melk. Dat hoor je vaak, maar is te kort door de bocht. Alles hangt af van hoe je de koeien houdt. Met regeneratieve boer Jos Van Reeth en professor voedselwetenschappen Frédéric Leroy is een boeiende discussie verzekerd die verder rijkt dan de doorsnee krantenkop. Hoe kunnen herkauwers bodems herstellen, wat betekent dat voor klimaat, water, biodiversiteit en dierenwelzijn? We bekijken de situatie hier en leggen de parallel met hoe rondtrekkende veehouders in Afrika de uitgestrekte savannegraslanden beheren.

 

 

 

Voedsel in eigen handen: drie initiatieven aan het woord

Een groot deel van onze voedselproductie is in handen van een beperkte groep grote spelers zoals supermarkten en grote zaad- of veevoederbedrijven. Boeren en boerinnen kampen met talrijke uitdagingen zoals een moeilijke toegang tot grond en lage voedselprijzen. We gaan in gesprek met drie inspirerende initiatieven, die zelf voedsel weer in eigen handen nemen: het netwerk 'Vitale Rassen' vermeerdert en deelt zaadvaste rassen en zorgt zo voor diversiteit op het veld, in de strijd tegen voedselverspilling brengen burgers 'het Spilvarken' de stad in en de coöperatieve 'Pomona' bestaat uit boeren en burgers die samen investeren in grond en een ecologische landbouwproductie.

 

Herbekijk ook de andere sessies via onze afspeellijst. 

----

Kiemkracht. Een stuwende energie die vooruit wil gaan.
Kiemkracht. Een klein zaadje komt tot volle bloei.
Kiemkracht. Een verse start met nieuwe inzichten en prikkelende handen.

Ontdek.
Debatteer.
Fermenteer.
Duik in de wondere wereld van tuinieren in potten.
Bekijk de koe met andere ogen.
Werk pesticides de wereld uit en duik in de microkosmos.
Red boeren en bijen. 
Doe mee met de korte keten.
Tuinier samen.
Verdiep je in de wereld van de agro-ecologie.

Want hoe je in verbinding staat met het eten op je bord, of dat nu in je tuin, keuken of bij je lokale boer is, maakt een verschil! Zaai mee de toekomst en schrijf je in voor een online sessie, elke dinsdag en donderdag in februari en maart.


 

Hoofdinhoud
Afbeelding
Afbeelding
Velt en Voedsel Anders Logo's
Attributie