Week van de Korte Keten: 15 tot 23 mei 2021

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Week van de Korte Keten
Inleiding

Van 15 tot 23 mei is het ‘Week van de Korte Keten’. Dat initiatief wil meer mensen naar de boerderij lokken, want dankzij kortere, eerlijkere voedselsystemen kunnen boeren en burgers de prijs en kwaliteit van hun voedsel meer in eigen hand nemen.

Het startschot werd gegeven op de familieboerderij Van Haesendonck in Zemst, waar Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) aardbeien ging plukken én proeven. Dat bedrijf werd niet zomaar uitgekozen: dit jaar bestaan zij 100 jaar en ze kennen een lange familietraditie in hoeveverkoop. Sinds 1996 staat de derde generatie, vier broers en één zus, aan het roer van het landbouwbedrijf, dat gespecialiseerd is in grondwitloof, vollegrondaardbeien, aardappelen, uien en hoevevlees. 

'Hoewel de belangstelling toeneemt, blijft het marktaandeel voor hoeveverkoop met amper één procent bescheiden.'


Lokaal kopen in de lift

Noodgedwongen blijven we allen meer thuis en ontdekken we meer lokale voeding in onze eigen streek. De lokale producent wordt meer ontdekt en gewaardeerd. In het tweede kwartaal van 2020 werd een toename van 88 procent in hoeveverkoop genoteerd tegenover 2019. Vooral varkensvlees, aardbeien en asperges gingen vlot over de toonbank. Ook in de eerste maanden van 2021 zet die positieve trend zich verder met een stijging van meer dan een derde. 'Dit gevoel en de goesting om lokaal te kopen, willen we vasthouden,' zegt minister Crevits.

Toch blijft het marktaandeel van de hoevewinkel met amper één procent bescheiden. Wil jij agro-ecologische boeren steunen? Dat kan door producten te kopen in hun hoevewinkels, door je te abonneren op een wekelijks pakket met groenten, fruit, zuivel of vlees van bij de (bio)boer, door zelf te oogsten op een CSA-veld, je aan te sluiten bij Voedselteams of Boeren & Buren, …

Ontdek hoe jij als burger het verschil kan maken: www.voedsel-anders.be/doe-mee-als-burger

Wannes, Boeren & Buren: 'Via deze actie stimuleren we gezonde beweging, zetten we lokale producten in de kijker én steunen we Rikolto. Win-win-win!'


bewegen voor goed eten

Om dit alles in de kijker te zetten, lanceert het netwerk Boeren & Buren samen met Moving Lives ‘De Korte Keten in Beweging’. In de Week van de Korte Keten  (15 tot 23 mei) organiseren de lokale Buurderijen fiets- en wandeltochten langs lokale producenten. Zo hopen ze in totaal samen 28.000 km te verzetten en €28.000 in te zamelen. Een symbolische verwijzing naar 28 kilometer, de gemiddelde afstand tussen boer en consument. 

Wannes De Jonghe, communicatieverantwoordelijke Boeren & Buren: “Goed eten is een recht, geen voorrecht. Om hier solidair en wereldwijd op in te zetten, schenken we de opbrengst van deze actie integraal aan Rikolto, het vroegere Vredeseilanden. Rikolto werkt aan robuuste, eerlijke en duurzame voedselsystemen. Dat past volledig binnen de visie van Boeren & Buren: beter en fair eten voor iedereen. Via de actie stimuleren we gezonde beweging, zetten we lokale producten in de kijker én steunen we Rikolto. Win-win-win!”

Kom in mei beweging en nodig je buren, familie, vrienden en collega’s uit om dit ook te doen: Moving Lives - De korte keten in beweging: samen 28.000 kilometer voor Rikolto!
 

Beleef agro-ecologie

Op www.weekvandekorteketen.be vind je wat lokale producenten in petto hebben van 15 tot 23 mei. Er zijn o.a. boerenmarkten, fiets- en wandeltochten langs boerderijen, online workshops, afhaalmenu’s met lokale producten, opendeurdagen, drive-ins en picknicks.

Een warme oproep aan iedereen om lokaal voedsel rechtstreeks van bij de (bio)boer te gaan ontdekken. Deze biologische boerderijen verwelkomen je graag. 

Ontdek het programma op www.weekvandekorteketen.be