Steun de crowdfunding voor bioboer Jarno

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Jarno Claeys
Inleiding

De Landgenoten heeft een nieuwe crowdfunding opgestart voor boer Jarno Claeys. Ze zoeken mensen die aandeelhouder willen worden voor de aankoop van een tuinbouwbedrijf van 2,5 hectare in Pittem. Zo kan Jarno zijn hele carrière lekker, lokale biologische groenten en fruit produceren op gedeelde grond. 

Gedeelde gronden

Jarno Claeys is een doorgewinterde biologische groente- en fruitboer die tot nu toe nooit zekerheid had over de gronden waarop hij teelde. Hij vond een geschikt bedrijf in Pittem om over te nemen, maar de investering voor de gebouwen en de landbouwgrond is te groot om alleen te dragen. Voor de aankoop kan hij gelukkig rekenen op de steun van De Landgenoten. 

De financiële last van de grondaankoop ligt nu niet enkel bij hem, maar bij meer dan duizend burgers die zich in de coöperatie verenigen. Samen investeren boeren en burgers in lokale, biologische landbouw en gezonde bodems. Petra Tas van De Landgenoten: “Door boeren zoals Jarno een langlopend huurcontract aan te bieden, stimuleren we de groei van duurzame landbouw in Vlaanderen, verzekeren we de continuïteit van landbouwbedrijven en beschermen we de opgebouwde bodemvruchtbaarheid voor de volgende generatie bioboeren, waaraan we als coöperatie de landbouwgrond later kunnen doorgeven.” 

Jarno: "Ik had al veel geïnvesteerd in bodem en watervoorziening op mijn voormalige akkers. Het is dan bijzonder zuur als blijkt dat je niet op die grond kan blijven werken."

Jarno Claeys
Samen met De Landgenoten en burgers investeert boer Jarno in lokale, biologische landbouw en gezonde bodems.

 

Derde keer, goede keer

Op alle gronden in eigendom van De Landgenoten wordt aan biolandbouw gedaan, met aandacht voor biodiversiteit. In het voormalig tuinbouwbedrijf dat Jarno Claeys overneemt, werd niet biologisch gekweekt. Jarno: “Dit is de derde - en laatste keer (lacht) - dat ik een bedrijf omschakel naar bio. Ik ken intussen de procedures en ik heb de nodige kennis over biologische teeltmethodes al 9 jaar opgebouwd. Vanaf juli 2021 ben ik officieel bio in omschakeling en vanaf juli 2022 mag ik mijn teelt als bio verkopen.” 

Nu kan Jarno met een gerust hart boeren, want hij weet dat hij het land een hele carrière in gebruik heeft. Jarno: “Ik had al veel geïnvesteerd in de bodem en watervoorziening op de voormalige grond waarop ik teelde (Landgoed Lisbona). Het is dan bijzonder zuur als later blijkt dat je niet op de grond kan blijven werken. Nu ben ik zeker dat mijn investeringen niet verloren gaan. Bovendien beschik ik nu over een groter perceel dan dat ik eigenhandig zou kunnen aankopen. Ruimte is belangrijk voor een biologische aanpak. Om groenbemesters (planten die later als meststof dienen) te telen bijvoorbeeld, want met bio beginnen betekent in de eerste plaats de bodem op punt krijgen.”

Jarno zal het bedrijf ook diverser maken. Hij wil een 40-tal soorten groenten aanbieden, net als kruiden en aardbeien. Momenteel verkoopt hij onder andere op wekelijkse markten in Brugge, Gent en Maldegem. 

Als je Jarno en de Landgenoten wil steunen in hun gezamenlijke missie, kan dat door aandeelhouder te worden of een gift te doen. Op de www.delandgenoten.be/Jarno vind je daarover alle informatie.