Inspiratiedag agro-ecologie voor studenten

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
brainstorm met experten-duo
Inleiding

Studenten verdienen het betrokken te worden bij de uitdaging waar we voor staan: een groeiende wereldbevolking voeden zonder milieugrenzen te overschrijden. Ook dit jaar organiseerden Voedsel Anders, Dierenartsen Zonder Grenzen en Solidagro daarom samen met de UGent en HoGent een inspiratiedag agro-ecologie in de Sint-Pietersabdij in Gent.

Dat is het voedselvraagstuk van de eeuw en de opdracht waar de jonge wetenschappers van morgen voor staan. We willen hen graag laten inspireren door boeren en boerinnen uit het veld en door experten met kennis over agro-ecologie.

Tijdens drie sessies maakten tien groepen studenten kennis met stellingen die gekoppeld zijn aan agro-ecologisch principes. Nadat de studenten zelf stelling hadden ingenomen, werd per groep uitgewisseld met elkaar en met het duo boer-onderzoeker die de betreffende stelling hadden voorbereid. Een voorbeeld uit de twintig stellingen: 'Binnen een agro-ecologische toekomst passen enkel nog gemengde bedrijven'.
 

 

Na de boeiende uitwisseling zorgden we voor een mooie afsluiter met het theaterstuk Boerenpsalm van Martha Balthazar, een performance over de complexiteit van het landbouwvraagstuk en waarin landbouwers, onderzoekers en beleidsmakers de hoofdrol spelen.  

"Het was fijn dat iedereen zijn of haar mening kon delen, zonder dat er iemand geviseerd werd." - Oona, student Groenmanagement, HoGent

Tevreden studenten, experten en boeren blikten tijdens de lunch terug op een geslaagde voormiddag.

Dit project werd gesteund door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.