Gespreksavond Meino Smit: naar een duurzame landbouw in 2040

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Meino Smit 1
Inleiding

Ons landbouwsysteem staat zwaar onder druk, maar een rake, oplossingsgerichte visie is voorhanden. Op 19 april gaan we daarover bij Herberg Macharius in gesprek met Meino Smit, een van Nederlands meest toonaangevende stemmen over agro-ecologie. Docent duurzame landbouw- en voedingssystemen Eline D'Haene van UGent en Arne Vastershaeghe van biobedrijf De Zonnekouter toetsen zijn visie aan de Belgische realiteit. Dirk Holemans van Oikos is moderator van dienst.

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

 

Bioboer Meino Smit hield van experimenteren op het veld en werd al doende onderzoeker. In zijn proefschrift aan de universiteit van Wageningen toonde hij aan dat we naar een soberdere economie moeten, een waarin bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie volledig zal verdwijnen. Smit: "Een soberdere economie lijkt een verarming, maar de onderliggende vraag is: wat is welvaart, wat is een goed leven?"  

Smits nieuwe boek 'Naar een duurzame landbouw in 2040' is een toegankelijke versie van dat veelbesproken proefschrift. Smit bewijst daarin hoe we van ons huidig landbouwmodel kunnen switchen naar een model met minder input. Smit heeft de kennis en de kunde om boeren én burgers hoopvol te stemmen. 

Op basis van uitvoerig en gedegen onderzoek bracht Smit in kaart met welke inzet van land, energie en grondstoffen de Nederlandse landbouw functioneert. We toetsen zijn onderzoek aan de Vlaamse realiteit.

 

"Een systeem waar meer energie in gaat dan er uit komt, komt uiteindelijk tot stilstand." - Meino Smit

Meino Smit
Meino Smit © Biomagazine.nl


De bioboer volgt de agro-ecologische lijn die een andere inzet vereist van energie, grondstoffen, land, kapitaal en arbeid en heeft de cijfers om te bewijzen dat het kan werken. Voedsel Anders, denktank Oikos en burgercollectief Buren Van De Abdij nodigen Meino Smit uit om die visie toe te lichten en in gesprek te gaan. Sluit je aan?
 

datum en uur: Afspraak 19 april om 20u in
LOCATIE: Herberg Macharius, Coyendanspark 1, Gent (Klik hier voor de wegomschrijving)

Schrijf je hier gratis in voor deze razend interessante gespreksavond

Bevestig je graag ook je aanwezigheid via Facebook of deel je graag het evenement? Dat kan hier