Food.Film.Fest. 2023

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Food.Film.Fest.
Inleiding

Food.Film.Fest. is terug! Van 10 november tot en met 10 december kan je in tal van Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten gaan kijken naar inspirerende verhalen over hoe voedsel anders kan. Verschillende organisaties houden ook een voor- en/of nagesprek.

 

Het wordt steeds duidelijker: het industriële voedselsysteem botst op zijn grenzen. Denk maar aan misoogsten door klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit door pesticiden of ontbossing, impact op de gezondheid van mens en dier en het welzijn van de landbouwer. 

Tijdens Food.Film.Fest. vertonen gemeenten en vrijwilligersgroepen op een laagdrempelige manier inspirerende verhalen over de uitdagingen én oplossingen van ons voedsel in de toekomst. 

 

Programma

Provincie Antwerpen

Provincie Oost-Vlaanderen

Provincie Vlaams-Brabant en Limburg

Provincie West-Vlaanderen (programma afgelopen op 30 november)

NEDERLAND

Klik hier voor de verzameling van alle Facebookevents. Zet je op aanwezig en spread the word! 

De Films 

Sur le champ!

Een film van Michael Antoine, Nicolas Bier en Jean-Simon Gérard - België - 2020 - 60 min

sur le champ!

 

Wat als we nu eens beter gingen produceren, in de plaats van altijd meer? In de marge van de grootschalige landbouw evolueren steeds meer boeren en boerinnen, zowel in hoge- als in lageinkomenslanden, naar een geloofwaardig alternatief model: duurzame familiale landbouw. Een veerkrachtig model gebaseerd op agro-ecologie en op verbonden samenleven met onze omgeving.

Sur le champ! brengt ons het hoopvolle verhaal van Cédric in België, Diamar in Peru en Mariam in Burkina Faso. In de mooiste beelden zien we hoe boeren en boerinnen én het voedsel op ons bord wereldwijd gelinkt zijn. 

Bekijk de trailer

Familiale boeren wereldwijd // alternatief // regeneratieve landbouw

 

 

Une oasis d’espoir

Een film van Jean-Baptiste Pouchain, Nicolas Van Ingen - Frankrijk - 2018 - 52 min

une oasis

 

Une oasis d'espoir vertelt over de verweven lotgevallen van twee protagonisten in de Marokkaanse Sahara: de bewoners van M’Hamid in de ooit zo idyllische Drâavallei, en Tahar El-Ammari, zoon van de nomadische Aribs-stam. Terwijl de inwoners van M’Hamid vechten tegen de komst van een megadam en de verwoestijning van hun vallei, werkt Tahar zo’n 35 kilometer verder om de oase waarin hij geboren werd te herstellen.

Bekijk de trailer

Permacultuur // verwoestijning // regeneratieve landbouw

 

 

The Milk System

Een film van Andreas Pichler - 2017 - Duitsland/Italië - 91 min

Milk System

 

Melkveehouders, politici, lobbyisten, ngo's en wetenschappers buigen zich over de verborgen kosten en gevolgen van een industrie met wereldwijde impact. Ze leggen verrassende waarheden achter het systeem bloot. Wie profiteert ten koste van wie? Heeft het systeem een toekomst en zijn er alternatieven? Een reis door Europa, West-Afrika en China die afrekent met vooroordelen en oplossingen aan het licht brengt.

bekijk de trailer

Intensieve melkveehouderij // Europees landbouwbeleid // machtige lobby's

 

 

Together we grow

Een film van Jordan Osmond - 2022 - Nieuw-Zeeland - 38 min 

Together

 

Together We Grow is een kort, maar krachtig portret van een gemeenschapsproject in Nieuw-Zeeland waar gezaaid, geoogst, gekookt, genaaid, gerepareerd, gedeeld en gegroeid wordt. Volgens de oprichter Julia Milne is het model overal toepasbaar. Laten wij ons inspireren? 

Bekijk de trailer

Voedsel als gemeenschapsvormer  // maatschappelijke kwetsbaarheid // moestuinieren

 

 

Seed: The Untold Story

Een film van Jon Betz en Taggart Siegel - 2016 - VS - 94 min

Seed: The Untold Story

 

Maar weinig dingen zijn zo wonderbaarlijk en vitaal als zaden. Als kleine tijdcapsules bevatten ze de geschiedenis, het leven en de toekomst van een plant. In de afgelopen eeuw is 94% van de zaadsoorten echter verdwenen. Deze eens zo overvloedige diversiteit - het resultaat van duizenden jaren samenwerken van boer en natuur - is drastisch teruggebracht in de naam van industriële vooruitgang en bedrijfswinsten. 

Seed: The Untold Story volgt gepassioneerde mensen die onze 12.000 jaar oude voedselerfenis willen beschermen. Boeren, boerinnen, wetenschappers, advocaten en inheemse zaadbewaarders voeren een bemoedigende strijd voor voedselsoevereiniteit, beginnend bij het begin: zaadjes. 

bekijk de trailer

Zaadbewaarders // voedselsoevereiniteit // machtige agro-voedingslobby's

 

 

Voor vragen stuur je een mailtje naar foodfilmfest@voedsel-anders.be.

Het festival wordt mee mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse overheid.

Vlaamse overheid