Zelden een kip zo gelukkig als die bij Bio-Ei-Korbol

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Bio-Ei-Korbol
Inleiding

In het Limburgse Kortijs vind je het pluimveebedrijf Bio-Ei-Korbol van Vicky, Bart en zoon Jasper. Een beetje afgelegen, maar zeker niet vergeten. Van bij de start werd de omgeving dichtbij betrokken bij hun landbouwbedrijf. Ze bespraken hun plannen open met de buurt. Het koppel wil meedoen aan zoveel mogelijk evenementen en projecten. En iedereen mag langskomen om er zelf hun eigen biologische eitjes te komen halen. Want hoewel ze voornamelijk leveren aan supermarkten, genieten ze nog het meest van direct contact met hun klanten.

Vicky en Bart voelen aan dat het belangrijk is om hun deuren zoveel mogelijk open te zetten. Want enkel zo kunnen ze rekenen op het begrip en respect dat ze verdienen. Volgens hen kan een boer of boerin zich beter niet hullen in mysterie. Daarom is iedereen, alleen of in groep, welkom om een kijkje te komen nemen.

“Onze omgeving vindt het geweldig hoe wij met bio bezig zijn. Wanneer de kippen buiten rondlopen, genieten de mensen daarvan.”

Vicky en Bart zijn enorm trots op wat ze al hebben verwezenlijkt. Zonder ervaring in bio of pluimvee, zijn ze gestart. Het koppel wist dat ze het vernieuwend moesten aanpakken om een bedrijf te kunnen opbouwen dat klaar is voor de toekomst. Daarom kozen ze meteen voor bio. Maar ze gaan zelfs nog enkele stappen verder. Niet de prijs, maar dierenwelzijn, is voor hen de grootste prioriteit. Iets wat voor Vicky en Bart vanzelfsprekend is, maar waarmee ze een unieke aanpak hebben in België.

Bio-Ei-Korbol
© Ines Callens


Gezond en gelukkig

Er is bijvoorbeeld een wintertuin voor de kippen, waar ze vrij kunnen rondscharrelen wanneer het koud is, of er ophokplicht is. Zo verzekeren ze dat hun kippen altijd voldoende plaats hebben om vrij te bewegen en zich goed blijven voelen. Bovendien is die wintertuin voorzien van een licht doorlatend dak, zodat de dieren altijd kunnen genieten van natuurlijk daglicht. En dan is er nog de grote uitloopweide waar elke kip meer ruimte krijgt dan wettelijk bepaald. Het is geen open veld, maar voorzien van vele struiken en bomen. Een kip heeft de behoefte zich te kunnen verschuilen. Door het dier dicht bij zijn natuur te laten blijven, verbetert de gezondheid. Er is geen medicatie nodig, en er is minder stress. Wat ervoor zorgt dat er minder last is van pikken. Zij hoeven dus geen veren of snavels te knippen. Het dier kan lekker zichzelf zijn. 

“Ook al maken we het onszelf zo niet gemakkelijk, dierenwelzijn en milieu spelen mee in elke beslissing.”

De hedendaagse kip moet verzorgd worden door de mens. Aan enkel wormen pikken in het veld, hebben ze niet voldoende voedingstoffen. De overheid verkondigt dat kippen altijd buiten moeten rondlopen. Maar wanneer het koud en nat is, zorgt dat voor zieke dieren. Het zijn enkele van de vele uitspraken waardoor Vicky en Bart het gevoel krijgen dat de overheid hen niet begrijpt.

Bio-Ei-Korbol
In de uitloopweide is er ruimte zat en dankzij de struiken kunnen kippen zich verschuilen. Wanneer ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen, zijn de kippen het gelukkigst en het gezondst. © Ines Callens


De toekomst van de landbouw

De enorme hoeveelheid wetten en voorschriften die wordt opgelegd, helpt de boer niet, vindt het koppel. Bij hen draait het goed, maar in de omgeving stopt de ene na de andere boer. Landbouw is vaak niet meer rendabel. Als het zo doorgaat, vrezen ze dat boer zijn enkel nog in bijberoep zal kunnen. Er hangt een verstikkende sfeer van overleven bij hun collega-landbouwers. Vicky en Bart vertellen het verhaal van een van hun collega’s die ervoor koos om uit het leven te stappen. Hij zag geen toekomst en geen uitweg meer. Als het paar durft naar de toekomst kijken, dan is de angst duidelijk te voelen. Maar ze houden zich sterk. Ze benadrukken dat ze niet mogen toegeven aan de zwartgalligheid. Ze willen een sterk en duurzaam bedrijf bouwen, waarin ook hun zoon met veel plezier zijn pad zal kunnen vinden. Daarom werken ze aan plannen om een tweede schuur te bouwen.

Jasper studeert op dit moment nog aan de hogeschool. Hij is enthousiast dat hij binnenkort naast zijn ouders zal mogen instappen in het pluimveebedrijf. Vicky en Bart zijn trots op de nieuwe generatie die het aandurft om te kiezen voor de landbouw. De jeugd denkt na over aanvullende bronnen van inkomsten, zoals bijvoorbeeld een hoevewinkel, ijs maken, een pop-up restaurant of logeren op de boerderij. Ze zijn gedreven en werken mee aan een betere toekomst. Hoewel kinderen normaal de werkwijze van hun ouders overnemen, merken Vicky en Bart dat de jonge generaties meer openstaan voor nieuwe ideeën.

 

Bio-Ei-Korbol
Jasper zal mee instappen in het pluimveebedrijf van zijn ouders Bart en Vicky. Vicky: "We zijn trots op de nieuwe generatie die het aandurft om te kiezen voor landbouw." © Ines Callens

 

Om de landbouw te ondersteunen, vragen Vicky en Bart vooral hulp aan hun medemens. De winkelkar wordt elke dag duurder, maar van die hogere prijs komt niets terecht bij de boer. Zij sporen daarom aan om rechtstreeks bij de boer te gaan kopen. Bio hoeft niet duur te zijn als je het bij de boer gaat halen. Het is gezond, goedkoop, en je doet er hem veel plezier mee. Het doet het koppel goed wanneer ze horen van klanten dat hun eitjes goed zijn. Die aanmoediging is precies wat de landbouw vandaag nodig heeft.

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Ga zeker eens langs voor inspiratie en verse bio eitjes bij Bio-Ei-Korbol (Driesstraat 3F, 3890 Kortijs). Je kan hun verhaal ook volgen op Facebook.

 

Met portretten uit de agro-ecologische beweging toont Voedsel Anders wat mogelijk is. De portretten worden met veel liefde verzorgd door onze leden en geëngageerde vrijwilligers. Je vindt alle portretten hier