Ongerustheid over nieuwe Europese plannen omtrent GGO's

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Kjell Gryspeert voor BioForum, Ourobouros
Inleiding

De Europese Commissie maakt plannen om nieuwe GGO-technieken vrij te stellen van de voorschriften van de bestaande strenge regelgeving. Dit brengt onaanvaardbare risico’s mee voor onze gezondheid, het milieu en de vrije keuze van boeren en burgers die geen GGO's willen. 

Voedsel Anders roept mee op om de Europese beleidsmakers duidelijk te maken dat er ook voor nieuwe GGO's strenge regels moeten zijn. Verschillende van onze leden, Velt, Bioforum, Greenpeace, Wervel, Netwerk Natuurlijk Imkeren..., vragen om het voorzorgsprincipe niet te laten vallen, want alleen zo kunnen onbedoelde negatieve effecten op onze gezondheid en het milieu vermeden worden. Een deregulering zou verhinderen dat burgers weten wat zij eten en dat onze boeren weten wat zij zaaien.
 

Geen GGO's nodig

Dankzij de huidige Europese regelgeving rond GGO's is er vooraf een uitgebreid onderzoek nodig om na te gaan of een GGO in de landbouw kan toegepast worden of niet. Dat moet zo blijven, ook voor nieuwe GGO-technieken die misschien wel preciezer maar daarom niet veilig zijn. 

Er is een gelijkaardige regelgeving nodig. Anders weten we niet wat er gaat gebeuren als GGO's in de landbouw en natuur terechtkomen. Bovendien hebben we geen GGO's nodig om onze landbouw te verduurzamen en honger uit de wereld te helpen. Agro-ecologische landbouwmethoden en de strijd tegen voedselverspilling zijn een van de vele alternatieven. 
 

Geen ggo’s op je bord? Teken bezwaar aan

Wil jij geen ggo’s op je bord? Teken via het formulier op de website van Velt of op de website van Bioforum mee bezwaar aan tegen het voorstel van Europa om nieuwe gentechnieken vrij te stellen van de bestaande Europese richtlijn 2001/18. Invullen kan tot en met 22 oktober 2021. Wij zorgen ervoor dat deze bezwaren bij de Europese Commissie terechtkomen.

Velt heeft een uitgebreid standpunt klaar, lees hun voornaamste punten van kritiek. 
De biosector engageert zich om geen ggo's te gebruiken, lees waarom ggo's niet toegelaten zijn in de biologische landbouw. Teken nu bezwaar aan:

OP de website van velt
OP DE WEBSITE VAN BIOFORUM