Modest & Kamiel: bloemenweides en modderbaden

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Modest & Kamiel
Inleiding

Op een heuvel in Mater in de Vlaamse Ardennen, omgeven door glooiende bouwvelden, ligt bioboerderij én vakantiebestemming Modest & Kamiel. De oprichters Didier en Steven zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om voedsel te produceren mét de natuur mee, in de plaats van de natuur uit te putten.

Didier en Steven delen een passie voor duurzame landbouw en voedselproductie. Bij beide was het groene luik altijd al aanwezig: Didier ging naar de land- en tuinbouwschool en Steven was lid van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Ondanks hun grote respect voor meer klassieke vormen van landbouw, wilden zij anders doen: op de biologische en agro-ecologische manier.

"Het enige wat de agro-ecologische aanpak vraagt is tijd, en dat missen veel mensen vandaag"

Modest & Kamiel
© Modest & Kamiel


Een van de belangrijkste elementen van agro-ecologie is biodiversiteit. 70 hoogstamfruitbomen delen de bloemenpercelen en weides voor de varkens op in stroken. Nieuw aangeplante haagkanten verrijken het ecosysteem en creëren een habitat voor nuttige insecten en dieren. Deze aanpak zorgt voor meer reliëf in het landschap, verbetert de kwaliteit van de gewassen en, niet onbelangrijk, het voedsel wordt smaakvoller. Door het gebruik van natuurlijke methoden om de bodemgezondheid te verbeteren, groeien de gewassen beter en zijn ze minder vatbaar voor ziekten en plagen.

"We willen leven in de grond, op de grond en boven de grond. Toen we toekwamen op deze boerderij, was er niets van leven in of op de bodem. Nu, vijf jaar later, krioelt het hier van het leven"

 

Modest & Kamiel vragen een eerlijke prijs voor hun agro-ecologische en biologische producten. Ze geven aan dat het soms moeilijk is die prijs te verantwoorden ten midden van de wildgroei aan populaire begrippen als lokaal, duurzaam, plantaardig. Die worden vaak als marketingterm aangewend eerder dan dat ze een landbouwtechniek vertegenwoordigen. Ze vinden het dan ook belangrijk dat consumenten zich blijven informeren over hoe wat ze eten tot stand is gekomen.

Bij Modest & Kamielkan je zelf bloemen plukken, tussen de velden waar buitenloopvarkens wroeten in hun modderbaden. Didier en Steven werken via de korte keten om contact te maken met hun klanten. Zo is de boerderij ook een ontmoetingsplaats geworden en heeft ze een positieve impact op de buurt. Daarnaast is er bij Modest & Kamiel ruimte voor glamping, voor een vakantie waarbij connectie met de natuur en met elkaar centraal staat. Hier word je wakker met dierengeluiden en geniet je van een uitzicht op een moestuin waar je zelf je eten kan oogsten. Een concept dat aanslaat.


Ontdek Modest & Kamiel op Dwars door de Boerenbuiten

Wil jij Modest & Kamiel graag een bezoekje brengen? Wil jij met je eigen ogen zien wat er groeit en bloeit op deze bioboerderij? Fiets en wandel dan mee met Dwars door de Boerenbuiten op zaterdag 29 april, langs Vlaamse bio-boeren, tuinders of makers van duurzame en ecologische producten. Door mee te doen ontmoet je niet alleen boeren zoals Didier en Steven, maar help je ook boeren in Afrika en Latijns-Amerika in de opbouw van een duurzame landbouw. Meer info vind je op de website van Broederlijk Delen.