Kiemkracht 2023 - 16u

Hoofdinhoud
Afbeelding
Afbeelding
Kiemkracht

 

BURGERS EN BOEREN: een perfecte match

Tijdens deze workshop kijken we naar hoe de verbinding tussen burger en boer het verschil kan maken, van biomarkt, over samenwinkel tot actie voor grond. Samen beantwoorden we vragen als 'hoe begin ik eraan als burger?', 'wat is mijn bijdrage voor de boer?' en 'hoe kunnen we elkaar versterken?'. 

De workshop doen we aan de hand van drie diverse praktijkverhalen van Karolien Burvenich (die vanuit Wervel vertelt over samenwinkels, met als voorbeeld de coöperatieve Bloum), Saar Monden (Biomarkt Werchter), Evert Nicolaï (De Landgenoten), gekaderd door Charlotte Prové (Ugent) en de doorwinterde ervaring van boer Koen Doggen (Moesland). 

 

DEKOLONISEER HET VOEDSELSYSTEEM

In deze workshop onderzoeken we samen de vraag waarom we ons voedselsysteem moeten dekoloniseren, en hoe dat kan. Wat heeft dekolonisatie met voedsel en landbouw te maken? Wat is een dekoloniaal voedselsysteem precies en hoe maak je dat concreet? Wat is de rol van de burger(s) hierin? En die van boeren en boerinnen? Broederlijk Delen, Oxfam en FIAN Belgium brengen denkers en doeners samen voor een boeiend gesprek over macht, solidariteit, mensenrechten en respect voor planetaire grenzen.

Workshop met de verrassende en prikkelende inbreng van wetenschapper Joost Dessein, permacultuurontwerper Oscar Cassamajor en Irma Louise Brassinga, vereniging Toekomstboeren en tuinder bij CSA Eet Meerbosch in Nijmegen.

 

duurzaam eten voor iedereen

Kom mee brainstormen over de vraag hoe we lokaal en duurzaam voedsel toegankelijk maken voor iedereen. Welke solidariteitsmechanismen bieden structureel een oplossing? Hoe kunnen solidaire bijdragen voor ons voedsel vorm krijgen? En hoe rijmt dit met een eerlijk inkomen voor de boer? 

Workshop begeleid door Laurence Claerhout (Linked.Farm) met Jonathan Peuch (FIAN Belgium), Iris Verhoeyen (SAAMO), Justine Dewitte  ('t Goed ter Heule) alsook Lieven Bauwens (Pomona vzw) die vanuit hun ervaring in het veld het debat verrijken.  

 

agro-ecologie en natuurbehoud

Er is veel synergie mogelijk tussen agro-ecologische landbouw en natuurbehoud. Toch hebben de agro-ecologische en de natuurbeweging elkaar nog niet echt gevonden. Hoe komt dat? Wat houdt ons tegen? Hoe kunnen we beter de handen in elkaar slaan?

De workshop wordt begeleid door Myriam Dumortier (Oikos) met inbreng van Kristina Naeyaert (Natuurpunt), An Verboven (De Zonnekouter), Kurt Sannen (Het Bolhuis) en Sanne Govaert (Natuur zkt Boer, Boer zkt Natuur).

 

Zal techniek ons redden?

Technologie wordt soms opgevat als een toverwoord, alsof het alle problemen zou kunnen oplossen. Daarbij ontbreekt veelal de kritische blik, want technologie kan ook problemen verergeren (denk aan pesticiden), is vaak op maat van industriële landbouw en is peperduur. We hebben betaalbare technologie nodig, op maat van lokale gebruikers. Een technologie die de autonomie van boeren vergroot en tegelijkertijd duurzaam is. 

Deze workshop wordt begeleid door Dirk Holemans (Oikos) en Barbara van Dyck (Coventry University), met de praktijkervaring van twee autonome boeren in beeld.

 

Het gras en zijn grazers redden de bodem: rundveehouderij AGRO-ECOLOGISCH bekeken.

Dat dieren een grote milieu-impact is veelal bekend. Maar wat is hun verdienste in een circulair, duurzaam en gezond voedselsysteem? Drie bezielers met een hart voor roterend grazen komen aan het woord: Anthony Denayer (Dierenartsen Zonder Grenzen), Jeroen Watté (Wervel) en regeneratieve veehouder Hans Dereeperemet met expertise uit de praktijk.

 

<< TERUG NAAR HET PROGRAMMA