Kiemkracht 2023

Hoofdinhoud
Afbeelding

Op 28 januari slaan Voedsel Anders, Kunstencentrum BUDA en denktank Oikos de handen in elkaar voor Kiemkracht, het allereerste Vlaamse festival voor agro-ecologie! Of je nu kennis wil maken met deze brede beweging of zelf wil meewerken aan een eerlijk, natuurlijk voedselsysteem: iedereen is van harte welkom op deze tot de boord gevulde dag. Kies je één workshop of excursie uit het programma, of nemen we je de hele dag op sleeptouw? Aan jou de keuze!

Wil je carpoolen naar Kortrijk of heb je een plaatsje ter beschikking in je auto? Laat het hier weten! 

 

10u30 - 13u30 ! VOLZET - schrijf je in voor Het namiddagprogramma (vanaf 13u30) met theater, workshops en keynotes door Lien Vrijders, Dirk Holemans en Barbara Van Dyck, experts in agro-ecologie of systeemdenken

Het voormiddagluik is volzet: meer dan 100 deelnemers participeren aan vier excursies nabij Kortrijk. Elk agro-ecologisch initiatief heeft een eigen missie en werking, maar allen stralen ze energie en hoop uit. Bezoek de ecologische hoeve Heerlijkheid van Heule, ga in gesprek met de bioboeren van ’t Goed ter Heule of maak kennis met Kiemkracht, een boerderij met tonnen respect voor de natuur. Of misschien wandel je liever door de stad om onverwachte voedselbronnen te ontdekken?

Op de middag kan je mee lunchen bij Heerlijkheid van Heule, een sociaal geëngageerde boerderij met de lekkerste, lokale producten.

13u30 - 15u15

Met gevulde magen zijn we klaar voor een inspirerende keynote van Lien Vrijders van klimaatboerderij Grassroots en Oikos-coördinator Dirk Holemans. Voor welke uitdagingen staan we als samenleving? Welke systeemverandering is nodig? Hoe kan agro-ecologie het nieuwe model worden voor ons voedselsysteem? Boeiende vragen die leiden tot boeiende betogen!

Daarna kan je opnieuw kiezen, tussen het theaterstuk Boerenpsalm of tussen de eerste ronde workshops (volzet) ‘Een buurt om van te smullen’ of ‘Is een eerlijke transitie mogelijk?’. Experten, ervaringsdeskundigen en gedreven burgers en boeren nemen je anderhalf uur mee in hun wereld.

16u - 18.30u 

Om 16u start de tweede ronde workshopszes uiteenlopende sessies waar je als doener, denker, activist of uitdager zeker je gading vindt. Ontdek wat dekolonisatie te maken heeft met ons voedselsysteem of welke technologie inzetbaar is binnen agro-ecologie - en welke beter niet. Benieuwd naar samenwerking tussen boeren en natuurorganisaties en hoe zij elkaar kunnen versterken? Of eerder geprikkeld door het vraagstuk van toegang tot gezond voedsel voor iedereen? Liever hands on en nadenken hoe burgerinitiatieven bijdragen tot een omslag in onze voedselproductie? Aan jou de keuze.

Barbara Van Dyck (Coventry University) en Lien Vrijders (Grassroots) zorgen voor de afsluiter. Ze blikken elk vanuit hun expertise terug op de dag, met een oog op de toekomst. Ze zoomen in op de kracht van agro-ecologie als beweging, of hoe mensen samen mechanismen of structuren in beweging kunnen brengen. We kunnen als personen en als organisaties, de verbeelding over hoe we de toekomst zien veel meer inzetten als sterkte. Zodat we burgers, boerinnen, boeren en beleidsmakers mee nemen in ons verhaal van hoop en hen tonen hoe we nieuwe mogelijkheden in het ‘nu’ kunnen brengen. 

Geen festival zonder feestelijk einde: blijf nog hangen voor een drankje of doe mee met het diner!

 

>> Schrijf je hier in voor Kiemkracht 2023! << Bij de inschrijving kan je aanduiden welke delen van het programma je graag bijwoont. 

Tickets: Pay what you can (€10/€20/€35/€50) voor de hele dag!

Afbeelding