Gezocht: 1 miljoen handtekeningen voor de bijen

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Kjell Gryspeert voor BioForum, Ourobouros
Inleiding

Het Europese burgerinitiatief 'Save Bees and Farmers' wil tegen 30 juni 2021 één miljoen handtekeningen verzamelen, omdat Europa dan verplicht wordt om wetgevende initiatieven goed te keuren om de bijen te beschermen. Teken jij ook?

Voedsel Anders is een van de 90 organisaties die het Europees burgerinitiatief Red Bijen en Boeren ondersteunt. Bedoeling is om het gebruik van synthetische pesticiden tegen 2035 uit te faseren, boeren te ondersteunen naar een landbouw zonder pesticiden en zo de bijen en natuur te redden. Zo vecht je mee voor een beter landbouwbeleid in Europa.
 

1 miljoen handtekeningen

Tegen maart 2021 moeten we in totaal 1 miljoen handtekeningen hebben en moeten 7 landen hun quota halen. Lukt dat, dan moeten de Europese Commissie en het Europees Parlement onderzoeken of én hoe ze de eisen van de campagne Red Bijen en Boeren in wetgeving kunnen omzetten.

Hoe het er nu voor staat?

  • Er zijn 381.753 handtekeningen ingezameld. Of net iets meer dan 38% van het totale aantal. 
  • 4 landen haalden hun quota al: Duitsland, België, Oostenrijk en Roemenië.
  • Wat is dus nog nodig? 618.247 handtekeningen én 3 landen die hun quota halen. Frankrijk heeft de eindstreep in zicht (92% van de handtekeningen zijn binnen). Letland (66%) en Nederland (49%) zijn de eerste achtervolgers, maar hebben nog een duwtje in de rug nodig om de finish te halen.

Waarom is deze petitie belangrijk? 

We komen samen uit de hele Europese Unie om te pleiten voor een bij-vriendelijke landbouw: voor de boeren, onze gezondheid en het milieu!

Met ons Europees Burgerinitiatief roepen we de Europese Commissie op om een ​​landbouwmodel te ondersteunen waarin zowel de boeren als de biodiversiteit in harmonie kunnen gedijen.

Ecosysteemdiensten zoals bestuiving en gewasbescherming staan steeds meer onder druk. Bijen en andere bestuivers zijn onmisbaar voor onze voedselproductie: twee derde van onze dagelijkse groenten en fruit zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten.

Jouw handtekening is ontzettend belangrijk, want met dit Europees Burgerinitiatief roept Voedsel Anders de Europese Commissie op om wetsvoorstellen in te dienen voor:

  • De uitfasering van synthetische pesticiden tegen 2035: Tegen 2030 zou 80% van de synthetische pesticiden in de EU-landbouw verboden moeten zijn, te beginnen met de gevaarlijkste, om tegen 2035 100% vrij te zijn van synthetische pesticiden.
     
  • Herstel van de biodiversiteit: De natuurlijke ecosystemen in landbouwgebieden moeten hersteld worden zodat landbouw en biodiversiteit hand in hand kunnen gaan.
     
  • Steun voor boeren in de omschakeling: Het (Europese) landbouwbeleid moet hervormd worden door prioriteit te geven aan kleinschalige, gevarieerde en agro-ecologische landbouw.

Boeren spelen een cruciale rol in het tegengaan van biodiversiteitsverlies, en de biodiversiteit redden is minstens even belangrijk als het klimaatvraagstuk voor de toekomst van mens en planeet. 'We dragen boeren die met respect voor mens en milieu lekkere en gezonde producten telen, een warm hart toe. Maar zij kunnen dit niet alleen: ook het beleid moet mee willen. De tijd is rijp voor politieke actie om de transitie naar meer agro-ecologische en biologische landbouw te versnellen”, zegt Esmeralda Borgo, coördinator van Voedsel Anders.

 

Teken de petitie