De Lochting, agro-ecologisch voedsel op ons bord

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Bond Beter Leefmilieu bij De Lochting
Inleiding

Het belang van een veerkrachtig voedingssysteem is sinds het begin van de coronapandemie meer dan ooit aan de orde. Bond Beter Leefmilieu ging op zoek naar hoe een veerkrachtig voedingssysteem onze maatschappij in al zijn facetten kan versterken, en kwam terecht bij De Lochting in Roeselare. 

Biologisch geteeld

De Lochting is een biologisch landbouwbedrijf dat inzet op akkerbouwgewassen. Zowel groenten als verse kruiden sieren hun velden. Met 55 hectare, zowel in open veld als onder glas, is het een uit de kluiten gewassen bedrijf. Het gros van de productie gebeurt op bestelling van de klant: zo wordt er enkel gekweekt wat nodig is en blijven productieoverschotten tot een minimum beperkt.
 


Moestuin voor supermarkt én de buurt

Het klantenbestand van De Lochting is divers. Buurtbewoners kunnen bij hen terecht voor een groentepakket. Maar ook Colruyt, Bioplanet en La Vie est belle (biologisch producent van vegetarische burgers) behoren tot hun afnemers. Door in te zetten op diverse afzetkanalen worden de risico’s gespreid en bewijzen ze dat het korteketenverhaal ook op een grotere schaal werkbaar blijft. Ze verkopen hun producten niet via de veiling maar rechtstreeks aan hun klanten: zo krijgen ze een eerlijke verloning. Door hun schaalvoordeel investeren ze ook in efficiënte logistieke kanalen. Niet enkel voor henzelf, want ook nabijgelegen bioboeren maken er intussen gebruik van.

Ze verkopen hun producten niet via de veiling maar rechtstreeks aan hun klanten: zo krijgen ze een eerlijke verloning. 

 

Sociale tewerkstelling, groene energie…

Hun engagementen gaan trouwens nog verder dan dat: de winsten vloeien terug naar de maatschappij. De Lochting is een vzw die sociale tewerkstelling voorziet. Door het creëren van jobs voor sociaal kwetsbare groepen geven ze mensen de kans om weer aansluiting te vinden bij de maatschappij. De groene energie voor hun frigo’s wekken ze voornamelijk zelf op en de restwarmte gebruiken ze voor het verwarmen van hun bureaus. Compost voor een levende bodem maken ze zelf. Door belang te hechten aan zowel het ecologische, sociale als het economische aspect, plaatsen ze agro-ecologie in de breedst mogelijke zin centraal in hun bedrijfsmodel. De coronacrisis heeft aangetoond dat dergelijke bedrijfsmodellen sterker bestand zijn tegen schokken. De Lochting draaide op volle toeren en zag het aantal bestellingen verdubbelen. Door in te zetten op diversiteit, zowel op vlak van productie als afzet, versterkt De Lochting zijn positie in de keten en krijgen ze een eerlijke prijs voor hun producten.  

De Lochting toont dat een veerkrachtig voedingssysteem onze maatschappij in al zijn facetten kan versterken, of het nu gaat om milieudoelstellingen, tewerkstelling of voedselzekerheid

 

Veerkrachtig voedingssysteem

De Lochting toont met z’n aanpak dat een veerkrachtig voedingssysteem onze maatschappij in al zijn facetten kan versterken, of het nu gaat om milieudoelstellingen, tewerkstelling of voedselzekerheid. Een extra troef is dat ze het beeld doorbreken dat agro-ecologie louter kleinschalig kan zijn. 

Momenteel staat het voedingsbeleid in de steigers, tegelijkertijd wordt het landbouwbeleid grondig hervormd. Duurzame productiemodellen en eerlijke afzetmogelijkheden zullen in beide centraal moeten staan. 

Ook lokale besturen zijn een belangrijke schakel in dit verhaal. Door in te zetten op lokale voedselstrategieën krijgen nieuwe initiatieven sneller voet aan grond. Door hun eigen aankoopbeleid aan te passen en lokaler te oriënteren maken steden en gemeenten hun voorbeeldrol waar. Als deze beleidsniveaus samenwerken binnen een sterke visie kunnen we de omslag maken richting meer diverse, gezonde en lokale productie. Zo zijn we beter voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. 

      
 

Attributie

Dit is een portret van Bond Beter Leefmilieu, een van de partnerorganisaties van Voedsel Anders. 

Sluit je aan!