#SaveBeesAndFarmers: hoorzitting 24 januari

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
SaveTheFarmersandBees
Inleiding

Uitfasering van synthetische pesticiden tegen 2035, herstel van de biodiversiteit en steun voor boeren in de omschakeling naar agro-ecologische landbouw. Dat zijn de eisen van de Europese burgerpetitie 'Save Bees and Farmers' die Europa in wetgeving zal moeten omzetten nu er meer dan 1 miljoen handtekeningen zijn gehaald. Vandaag vindt de hoorzitting plaats om de belangen te behartigen. Het burgerinitatief komt aan het woord samen met experts. Daarna is het aan de Europarlementariërs om een doeltreffend beleid uit te werken. 

1.161.257 burgers hebben het Europees burgerinitiatief (ECI) 'Save Bees and Farmers' ondertekend en roepen zo de Europese instellingen op om synthetische pesticiden tegen 2035 uit te faseren en boeren te ondersteunen bij het maken van een overgang naar milieuvriendelijke landbouwpraktijken.

Dankzij de mobilisatie van maatschappelijke organisaties die werken rond milieu, gezondheid, landbouw en bijenteelt, waaronder de Europese netwerken Friends of the Earth Europe en het Pesticide Action Network (PAN), moeten de Europese Commissie en het Parlement nu overwegen om de eisen van de campagne in wetgeving om te zetten. Ook het netwerk Voedsel Anders riep via al haar kanalen op om de petitie te ondertekenen. 

Update 1/12/2022: Op 25 november 2022 ontvingen vicevoorzitter van de Europese Commissie Jourová en commissaris Kyriakides formeel de eisen van Save Bees and Farmers.
Update 24/01/2023: Vandaag vindt de hoorzitting plaats waarbij het burgerinitiatief samen met experts in het Europees Parlement aan het woord komen.