Food Forest Institute

Afbeelding
Voedselbos

Food Forest Institute is een Belgische organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van grootschalige voedselbossen gericht op duurzame voedselproductie met ruimte voor natuur en biodiversiteit in België en de wereld. Daarnaast informeert Food Forest Institute over voedselbossen en agro-ecologie door het creëren van opleidingen, lezingen, documentaires, films en boeken. Een voedselbos is een ecosysteem met bovenmatig veel eetbare soorten. Dus bomen, struiken en planten die zo op elkaar afgestemd zijn dat ze elkaar als het ware in stand houden zonder aanvullende bemesting en bestrijdingsmiddelen. De biodiversiteit is hoog en de productiviteit is groot (definitie:devoedselboss.nl). Agro-forestry of het aanleggen van voedselbossen is een steeds meer voorkomende landbouwtechniek die past binnen het agro-ecologische denken. 

Louis De Jaeger, medeoprichter van Food Forest Institute, zegt daarover: "Als mens zijn we deel van het ecosysteem dat de aarde is. Ons lichaam is miljoenen jaren geëvolueerd met het leven rondom ons, met gezonde schimmels en bacteriën die via voedsel in ons lichaam belangrijke functies vervullen. Voor een gezonde toekomst van de planeet en de mensheid moeten we onze voeding produceren hand in hand met de natuur. Agricultuur en ecologie verenigen. Dan kom je automatisch terecht bij agro-ecologie."

"We kunnen als mens maar zo gezond zijn de bodem is.

- Louis De Jaeger, medeoprichter Food Forest Institute

Waarom agro-ecologie?

“De voedselbossen die we promoten passen volledig in het plaatje van agro-ecologie. Ze zorgen voor een gezonde bodem, veel biodiversiteit en een circulair ecosysteem. Dat zijn ook kernwaarden binnen agro-ecologie. Om zowel een gezonde toekomst van de planeet én als mensheid te garanderen moeten we onze voeding produceren hand in hand met de natuur”, Louis De Jaeger, medeoprichter Food Forest Institute.

 

MEER WETEN? 

Volg Food Forest Institute op Facebook of bezoek hun website.
Op 21 maart verschijnt 'Ontwerp je eigen voedselbos', een boek van Louis De Jaeger en Food Forest Institute. Je kan je hier inschrijven voor de presale.