Pomona

Afbeelding
Pomona

Samen met een boer ondernemer worden in je eigen boerderij? Elke week lekkere en gezonde groenten, fruit, eieren, brood en - voor wie wil - ook vlees? En dat allemaal aan een eerlijke prijs? In Nederland hebben de Herenboeren zo meer dan 14 coöperatieve boerderijen opgericht. De coöperatie Pomona ontwikkelt een vergelijkbare beweging in Vlaanderen.

Pomona wil lokale gebruikers bewustmaken en, via een herstellend landbouwsysteem, voorzien van een ruim aanbod van ecologisch geproduceerde kwalitatieve voeding, met als doel zoveel mogelijk van de eigen behoeften te dekken. De coöperatie gelooft dat dat enkel kan wanneer boeren en burgers intensief samenwerken: samen participeren in het kapitaal van de boerderij, samen beslissen over de koers van het bedrijf en een gemeenschap vormen. 

Voor Pomona ligt de focus van agro-ecologie op drie onderling verbonden pijlers: ecologisch, economisch en sociaal herstellend. Lieven Bauwens, voorzitter Pomona: "Op vlak van ecologie zien we dat agro-ecologische landbouw zorgt voor ecosystemen die ons basisvoedsel leveren en tegelijkertijd de natuurlijke balans tussen grond en omgeving herstellen. Om een verschil met de markt en zijn economische uitdagingen te maken, biedt een agro-ecolgisch coöperatief model een vorm van transitie. Tenslotte zien we dat er op sociaal gebied meer begrip en zorg ontstaat door verbinding tussen de burger, de boer en het land te creëren."

 

Meer weten over onze visie of zelf zin om een coöperatieve boerderij op te richten? Ga dan naar www.pomonavzw.be.