"Bijdragen aan de groei en ontwikkeling van kwalitatieve en professionele biolandbouw"

 

Koen Doggen volgde het 2,5-jarige Leertraject biologische en biodynamische landbouw van Landwijzer en is de bioboer van het agro-ecologisch groentebedrijf Moesland in Zwijndrecht: “Ik voel als boer een grote verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk te zorgen voor de bodem en omgeving van mijn akker. Een verantwoordelijkheid die veel verder reikt dan kwalitatieve en lekkere groenten telen voor mijn klanten. Ik beheer een stuk van onze planeet. Dat is voor mij de essentie van agro-ecologie.In het leertraject van Landwijzer leerde ik holistisch en vanuit het idee van rentmeesterschap naar de landbouw kijken. Groententeelt is maar een klein facet in het geheel van de kracht van landbouw, die ook natuur- en landschapsbeheer in zich draagt. En dat bekijken we niet enkel technisch, maar breder en meer verbonden.

De missie van Landwijzer is: bijdragen aan de groei en ontwikkeling van kwalitatieve, professionele biologische en biodynamische landbouw in Vlaanderen. Op basis van 5 duurzaamheidspijlers geven we invulling aan onze opleiding. Zo verbinden we telkens de ecologische, economische en sociale aspecten van de praktijk op het biologisch landbouwbedrijf, met elkaar. Onze leuze: Mens worden aan de landbouw, de landbouw vermenselijken.

Vanuit de agro-ecologische visie doe ik meer dan wat het lastenboek voor biolandbouw me vraagt. Ik werk aan de biodiversiteit, herstel het bodemleven, ga verantwoord om met irrigatie, werk aan koolstofopslag in de bodem en vermijd biopesticiden. Binnen mijn mogelijkheden wil ik alvast het verschil maken. Met het bredere plaatje voor ogen: wat kan de impact zijn op grotere schaal? Hoe kunnen we samen nog betere werkwijzen en oplossingen uitwerken? Zo maak ik ook mijn collega-boeren, klanten en voorbijgangers meer bewust.”

Wat doet Landwijzer?

Landwijzer is het gespecialiseerd vormingscentrum voor biologische en biodynamische landbouw in Vlaanderen. We bieden reeds meer dan 20 jaar een professioneel leertraject Bio- en BD-landbouw aan voor wie actief wil worden in de biosector. Daarnaast organiseren we cursussen, die je laten kennismaken met de sector, of je juist de kans bieden je verder te verdiepen. De 5-daagse inspiratiecursus Agro-Ecologie is één van onze vaste waarden. Vertrekkend van een brede en diepgaande visie op biologische landbouw werken we aan praktijkgericht ervaringsleren voor volwassenen en dragen we actief bij aan de ontwikkeling van nieuwe initiatieven en kennisnetwerken in de Vlaamse biologische en biodynamische landbouwsector.

Meer weten?

www.landwijzer.be

Groeiende beweging voor agro-ecologie

Volg Voedsel Anders Vlaanderen: 

Met de steun van:Logo steun Vlaanderen