Zaai de toekomst
Velt en Voedsel Anders organiseren in 2022 een tweede maal de online editie van de webinarreeks Kiemkracht. Ben jij benieuwd om bij te leren over toekomstgerichte voedselinitiatieven en duurzame landbouw? Is een ecologische en sociale meerwaarde in ons voedselsysteem voor jou ook zo belangrijk?
Ontdek hoe wij daarin als burgers een cruciale rol kunnen spelen! Word geïnspireerd van je winkelkar tot je bord! Ben jij boer.in of voedselverwerker? Ontdek hoe samenwerking ook de boerenstiel kan verrijken.
Programma
Tijdens zes gratis webinars van elk (ongeveer) anderhalf uur leer je alles over praktijkgerichte agro-ecologie. Schrijf je in voor een of meer webinars via de link onder elk evenement.
Kiemkracht op het veld - Dinsdag 19 april om 20uIn deze webinar nemen we je mee naar de wereld van gedeelde voedselproductie! Luister naar Jan van boerencoöperatie De Wassende Maan, ontdek hoe zij pionieren. Ga in gesprek met Evert van De Landgenoten, een coöperatie die landbouwgrond aankoopt voor en door de gemeenschap. Leer over het hoe en waarom van belangrijke zadenrassen via Lien van Vitale Rassen. Anthony van Dierenartsen Zonder Grenzen geeft uitleg over de rondtrekkende veehoudersgemeenschappen in de Afrikaanse savanne en landrechtenverdedigers in Oeganda. |
De ecologische tuin - donderdag 21 april om 20uGreet Tijskens, auteur van 'Ecologische tuin: van aanleg tot beheer', neemt je mee op reis naar de wondere wereld van de tuin. Hoe kies je de planten die goed zullen groeien in je tuin? Wat betekent de Juiste Plant op de Juiste Plaats? Greet reikt je relevante info aan en toont de weg naar enkele handige tools. |
VOEDSELVERWERKING - Dinsdag 26 april om 20uOns voedsel gaat door vele handen voordat het op ons bord terecht komt. Een radarwerk komt op gang nadat de groenten geoogst zijn en de kippen volgroeid. Voor boer.inn.en is het een grote uitdaging om voedsel te verwerken! In dit webinar laten we ons inspireren door boeiende samenwerkingen in de distributie en verwerking van ons voedsel. We maken kennis met de korteketenfabriek van Paysans Artisans en komen van de coöperant zelf te weten wat het betekent om lid te zijn van een samenwinkel. Boeren en burgers die samenwerken rond geoogst voedsel: het kan! |
Samen kook je nooit alleen - donderdag 28 april om 20uSamen koken is de beste én lekkerste manier om mensen te verbinden, over alle grenzen heen. Leentje Speybroeck van Leentje Kookt helpt je graag op weg om vier keer per jaar feest te vieren met wat het seizoen biedt. Emelie Heller, medewerker voeding en projectwerker bij Velt, vertelt hoe je mensen van diverse achtergrond betrekt bij je initiatief. Een paar van onze ecokoks komen getuigen hoe zij de begeleiding vorm geven. Het Reizend veggiecafé en Wijveld kokkerelt brengen het verhaal van hun kookgroep. |
Kiemkracht voor het volk - Dinsdag 3 mei om 20uWereldwijd werken stadsbesturen aan lokale plannen en voedselstrategieën om duurzaam, toegankelijk en gezond voedsel aan te bieden in hun stad. Welke (internationale) dynamieken schuilen hierachter en welke rol kunnen burgers spelen in de ontwikkeling van deze strategieën? De ene voedselstrategie is de andere niet! In deze Kiemkrachtsessie, gehost door de ngo Solidagro en de internationale organisatie FIAN Belgium, nemen we voedselsoevereiniteit en -democratie onder de loep en zoeken we naar manieren om als burger het heft in eigen handen te nemen. |
Campagne doe het zonder - donderdag 5 mei om 20uMaak kennis met je vrolijke tuinhulpjes! Met de Velt-campagne 'Doe het zonder' bouwen we aan een pesticidevrije toekomst. In dit webinar toont Velt-plantenexpert Yacine Ryckebusch je dat tuinieren zonder pesticiden een eitje is! Maak kennis met nuttige insecten die je helpen om plagen te voorkomen en krijg tips hoe je dit tuinpersoneel kan lokken. |
Gratis webinars? Jouw steun is welkom!Help je mee de agro-ecologische beweging, die opkomt voor een eerlijk en ecologisch voedselsysteem, groter te maken? Steun Kiemkracht en zo ook Voedsel Anders en Velt met een gift. |