Kiemkracht

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
KiemKracht zaai de toekomst
Inleiding

Velt en Voedsel Anders organiseren in 2021 een online editie van hun jaarlijks publieksfestival. Van februari tot begin april staan tal van workshops en lezingen op de agenda waarmee we de hand reiken aan uiteenlopende agro-ecologische initiatieven. We kijken vooruit naar de post-corona uitdagingen, met de kiemkracht van zaden in de natuur als onze inspiratiebron.

Kiemkracht. Een stuwende energie die vooruit wil gaan.
Kiemkracht. Een klein zaadje komt tot volle bloei.
Kiemkracht. Een verse start met nieuwe inzichten en prikkelende handen.

Ontdek.
Debatteer.
Fermenteer.
Duik in de wondere wereld van tuinieren in potten.
Bekijk de koe met andere ogen.
Werk pesticides de wereld uit en duik in de microkosmos.
Red boeren en bijen. 
Doe mee met de korte keten.
Tuinier samen.
Verdiep je in de wereld van de agro-ecologie.

Want hoe je in verbinding staat met het eten op je bord, of dat nu in je tuin, keuken of bij je lokale boer is, maakt een verschil! Zaai mee de toekomst en schrijf je in voor een online sessie, elke dinsdag en donderdag in februari en maart.


Schrijf je in voor een online lezing of workshop
 


 

Hoofdinhoud

PROGRAMMA

Schrijf via dit inschrijvingsformulier in voor de online sessies van Kiemkracht. Heb je interesse in de lezing van Dave Goulson? Daarvoor kan je inschrijven via de eventpagina van Velt. 

Heb je je ingeschreven voor een sessie, maar je vindt de link naar de webinar niet? Kijk vooreerst in je Spam en zoek naar de afzender 'Webinargeek'. Vind je deze nog niet terug? Dan kan je mailen naar joren@velt.nu

Afbeelding
Afbeelding
Velt en Voedsel Anders Logo's

Februari

 

TOEGANG TOT GROND
DONDERDAG 11 FEBRUARI OM 20U

Door Evert Nicolaï, bewegingsmedewerker (De Landgenoten)

De film gaat over Sigrid en Wim, twee enthousiaste jonge boeren met een hart voor biologisch geteelde groenten voor de lokale gemeenschap. Eind 2019 overwoog het koppel om de handdoek in de ring te gooien. Hun grootste probleem: onzekere toegang tot grond. De Landgenoten geeft inzicht in de maatschappelijke context bij dit verhaal. Ga mee in gesprek en ontdek hoe jij als mede-Landgenoot je schouders kan zetten onder toegang tot grond voor bioboeren.

FERMENTEREN KAN JE LEREN
DINSDAG 16 FEBRUARI OM 20U

Door Sam Dewilde en Leentje Speybroeck

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Deze oude bewaarmethode heeft immers heel wat troeven in petto. Naast het feit dat het een van de meest ecologische manieren is om groenten te bewaren, zorgt fermentatie ook voor een unieke smaak. Chefs maken er deze dagen dan ook gretig gebruik van. Tijdens deze workshop krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. En uiteraard houden we daarbij rekening met de seizoenen. Je ontdekt hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is en dus smaakt. Om het nog boeiender te maken, improviseren we à volonté. Door groenten en smaakmakers te combineren, creëren we onze eigen unieke fermenten. En alsof dat nog niet volstaat, krijg je ook nog eens tal van tips om je fermenten te verwerken tot heerlijke gerechten.

DE BOER.IN EN HET EUROPEES LANDBOUWBELEID,
TUSSEN HOOP EN WANHOOP
DONDERDAG 18 FEBRUARI OM 20U

Door Titus Gyselinck (WWF) en Kurt Sannen (bioboer het Bolhuis, onderzoeker en landschapshoeder)

Doet het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wel wat het moet doen, namelijk een meerwaarde bieden voor boer en burger? De boeren in Europa gaan van crisis naar crisis. Tegelijk legt de landbouw ook een grote druk op de natuur in landbouwgebied. Welke maatregelen zijn nodig om agro-ecologische landbouw te ondersteunen, die zorg draagt voor het milieu en kwalitatief voedsel produceert? Tijdens deze sessie ga je samen op zoek naar een antwoord op deze vragen.

SAMENTUINEN: WAT KAN VELT BETEKENEN?
DINSDAG 23 FEBRUARI OM 20U

Door Dorien Pelckmans (Velt vzw)

Heb je plannen voor een samentuin in jouw buurt? In deze sessie zoomen we in op drie belangrijke aandachtspunten bij de opstart van een samentuin, namelijk: groep, grond en geld. We lichten ook toe hoe Velt je kan ondersteunen bij de opstart.

PERMACULTUUR
DONDERDAG 25 FEBRUARI OM 20U


Door Linder Van Den Heerik

Permacultuur is helemaal in, waardoor je door de veelheid aan info het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom geven we je een krachtig en praktisch overzicht!

Schrijf je snel in voor een sessie in februari. 

Maart

DOE HET ZELF-PAKKET BIODIVERSITEIT IN EIGEN TUIN
DONDERDAG 4 MAART OM 20U

Door Annick Hollebeke (Velt vzw)

Geen filmpjes van 'Roger', wél tips en suggesties uit de tuinkast van Annick Hollebeke, lesgeefster bij Velt.
Tijdens deze webinar sprokkel je ideeën om alle Vlaamse en Nederlandse tuinen stap voor stap biodiverser en gevarieerder te maken. We tonen diverse mogelijkheden en verwijzen door naar meer tips, hulpmiddelen en voorbeelden. Schrijf je nu in, laat je verleiden en vul je lijstje met tuinvoornemens aan voor 2021!

VOORSTELLING CAMPAGNE PESTICIDEVRIJ
DINSDAG 9 MAART OM 20U

Door Yacine Ryckebusch (Velt vzw)

Met 2020pesticidevrij streed Velt 5 jaar lang tegen pesticiden. Ondanks het succes van deze campagne blijven pesticiden nog steeds hun weg vinden naar tuinen en velden. En wat te zeggen van al die pesticiden in en rond het huis. Insectensprays, mierenlokdozen, vlooienbandjes... Verre van onschuldig, maar geen haan die ernaar kraait. Velt blijft ijveren voor een pesticidevrije wereld. Dat doen we met een nieuwe campagne: “Doe het zonder”. Met nieuw vuur zetten we natuurlijke vijanden in de kijker, maken we werk van zuiver water, planten we nog meer biologische bloembollen... Totdat alle pesticiden het huis, de tuin, velden en parken uit zijn.

DE KRACHT VAN VROUWEN: FEMINISME EN AGRO-ECOLOGIE
DONDERDAG 11 MAART OM 20U

Ann Sterckx (eco-psychologe), Antoinette Simonart (bioboerin in opleiding), Gertrude Pswarayi-Jabson (landcoördinator PELUM Zimbabwe), Lisette Maneza (slam poet en muzikant), Suzy Serneels (beleidsmedewerker Broederlijk Delen). Moderator & ondersteuning: Fairouz Gazdallah (Solidagro) & Elisa Keustermans (student gender en diversiteit). 

De sociale beweging achter agro-ecologie strijdt al een tijdje voor het recht op gezonde voedselproductie en het behoud van de biodiversiteit. Deze beweging telt talloze boerinnen, die agro-ecologische praktijken hebben geadopteerd voor het welzijn van hun familie, hun gemeenschap en ons planeet. De vraag die we ons zullen stellen tijdens deze workshop, is, hoe (eco)feminisme helend kan werken voor zij die zich dagelijks inzetten voor een gezonder leefmilieu ondanks de systemische ongelijkheden die het patriarchaat in stand houden.

BUDGET EN ECO-KOKEN
DINSDAG 16 MAART OM 20U

Door Leentje Speybroeck (Velt vzw)

Is ecologisch koken (te) duur? Dat hoeft niet als je aan de slag gaat met onze tips! Tijdens deze workshop leren we je hoe je door slimme keuzes te maken, niet alleen het milieu maar ook je portemonnee spaart. Je ontdekt wat een slimme voorraadkast is, hoe je met improvisatiekoken niks verloren laat gaan en hoe je met een paar basisproducten een lekker gezonde maar ook betaalbare maaltijd op tafel tovert. Opdracht: om aan deze workshop deel te nemen, vragen we je een week bij te houden wat je eet en drinkt en hoeveel dat kost.

VOEDSEL IN EIGEN HANDEN: DRIE INITIATIEVEN AAN HET WOORD!
18 MAART OM 20U

Karolien Burvenich (Wervel) en Lieven David (Velt)

Een groot deel van onze voedselproductie is in handen van een beperkte groep grote spelers zoals supermarkten en grote zaad- of veevoederbedrijven. Boer.inn.en kampen met talrijke uitdagingen zoals een moeilijke toegang tot grond en lage voedselprijzen. We gaan in gesprek met drie inspirerende initiatieven, die zelf voedsel weer in eigen handen nemen. Door samen te werken tonen ze dat het anders kan. 

  • De boer.inn.en van Vitale Rassen vermeerderen en delen zelf zaadvaste rassen.
  • In de strijd tegen voedselverspilling en voor een gesloten kringloop, brengen burgers het Spilvarken de stad in.
  • De coöperatieve Pomona bestaat uit boeren en burgers die samen investeren in grond en een ecologische landbouwproductie. 

INSECTEN IN JE TUIN. DAVE GOULSON VERTELT!
ZATERDAG 20 MAART OM 14U

Door Dave Goulson

Insecten spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en staan zwaar onder druk. Professor Biologie Dave Goulson schetst in zijn webinar (Engelstalig) het belang van insecten in je tuin. Je ontdekt wat insecten voor ons doen, waarom ze achteruitgaan en waarom we haast moeten maken om de massale sterfte tegen te gaan. Je krijgt ook tips wat je in je eigen tuin en leven kunt veranderen om insecten de ruimte te geven die zij verdienen. Voor deze sessie kan je inschrijven op de eventpagina van Velt. 

REDDEN WE DE BIJ? EN DUS OOK DE MENS?
DINSDAG 23 MAART OM 20U

Door Louis De Jaeger (landschapsontwerper) en Lode Devos (bijenpsycholoog) en gemodereerd door Steven Vromman.

Boeren verdwijnen, bijen verdwijnen, onze biodiversiteit verdwijnt, en daar willen wij met z’n allen iets aan doen. Twee bevlogen sprekers vertellen je over de bij in haar habitat, over het belang van diversiteit in het landschap, over struwelen en bijenvolken. En wat heeft de bij met de mens te maken? Welke rol speelt de bij in de landbouw?  Na een kortfilm volgt een geanimeerd debat waar ook jij deel van uitmaakt. Na afloop kan je meteen aan de slag om je eigen tuin of omgeving bij-vriendelijk te maken.

MAAK DE KORTE KETEN
DONDERDAG 25 MAART OM 20U

Sofie Vanthournout  (Voedselteams) en Wannes De Jonghe (Boeren & Buren)

De korte keten heeft een hoge maatschappelijke impact. Meer en meer mensen beseffen dit. Desondanks blijft het marktaandeel laag. Hoe kan jij als bewuste consument anderen meetrekken in deze beweging? We verkennen de korte keten sector via een panelgesprek. Daarna worden de deelnemers zelf aan het denken gezet.

HOE EFFICIËNT IS DE VLAAMSE VEETEELT?
DINSDAG 30 MAART OM 20U

Door Matteo De Vos (Greenpeace)

Volgens landbouwminister Hilde Crevits zijn we in Vlaanderen koploper op het vlak van innovatie en milieu-impact. Conclusie: onze koeien, varkens en kippen zijn "efficiënter" dan elders in de wereld. Vlaanderen kan (en moet) de wereld helpen voeden. Toch loopt het mis. Biodiversiteitsverlies, watervervuiling, bodemerosie en verzuring in eigen land, massale ontbossing in buitenland. Tijd om dit efficiëntiedenken los te laten en opnieuw te reflecteren over hoe een écht duurzaam voedselsysteem er kan uitzien.

Schrijf je snel in voor een sessie in maart. 

April

BLOEMBOLLEN: BIO, EEN LOGISCHE KEUZE
DONDERDAG 1 APRIL OM 20U

Door Yacine Ryckebusch

Biobloembollen verdienen een plekje in de ecologische tuin. Elk jaar opnieuw in de lente verrassen ze ons met geur en kleur. Ze laten ons dromen van warmere en zonnigere dagen. Velt organiseert voor het derde jaar op rij een samenaankoop voor biologische voorjaarsbloembollen van 15 maart tot midden mei. Tijdens deze sessie kom je te weten waarom bio ook bij bollen een logische keuze is.

IT’S NOT THE COW, IT’S THE HOW
DINSDAG 6 APRIL OM 20U

Door Anthony Denayer (Dierenartsen zonder Grenzen) en Jeroen Watté (Wervel)

Dé oplossing voor het klimaat en de biodiversiteit? Stop met rundsvlees en melk. Dat hoor je vaak, maar dat is niet helemaal correct. Het hangt ervan af hoe je de koeien houdt. Anthony en Jeroen vertellen waarom rondtrekkende veehouderij één van de meest efficiënte en duurzame strategieën voor graslandbeheer is, hoe bodems kunnen hersteld worden dankzij herkauwers en hoe het welzijn van koeien kan worden verbeterd. Laat je inspireren door verschillende verhalen om ook ons eigen landbouwsysteem anders aan te pakken.

TUINIEREN IN POTTEN
Donderdag 8 april OM 20U

Door Lieven David (Velt vzw)

Een bloempot vol radijsjes op je vensterbank of bakken met peterselie, sla en wortelen op je terras: ze zijn mooi en vooral lekker. Heb je een beetje groene vingers, of jeukt het opeens om zelf wat lekkers te zien groeien? Je hoeft geen grote lap grond om verse kruiden en groenten te kweken: gewoon dicht bij huis, met een beetje aandacht en heel lang plezier. Met het nieuwe potten- en bakkenboek van Velt wordt je eigen minimoestuin een succes. In deze workshop krijg je de handigste tips: welke potten, bakken en potgrond? Welke soorten en rassen? Hoe geef je water? Wat zaai en plant je wanneer? Hoe kun je het hele jaar door oogsten?

FERMENTEREN KAN JE LEREN
extra editie - DINSDAG 13 april OM 20U

Door Sam Dewilde en Leentje Speybroeck.

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Deze oude bewaarmethode heeft immers heel wat troeven in petto. Naast het feit dat het een van de meest ecologische manieren is om groenten te bewaren, zorgt fermentatie ook voor een unieke smaak. Chefs maken er deze dagen dan ook gretig gebruik van. Tijdens deze workshop krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. En uiteraard houden we daarbij rekening met de seizoenen. Je ontdekt hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is en dus smaakt. Om het nog boeiender te maken, improviseren we à volonté. Door groenten en smaakmakers te combineren, creëren we onze eigen unieke fermenten. En alsof dat nog niet volstaat, krijg je ook nog eens tal van tips om je fermenten te verwerken tot heerlijke gerechten.

Schrijf je snel in voor een sessie in april. 

Downloads: 

Afbeelding
KiemKracht zaai de toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

Attributie