Voedselteams, Johan: “de smaakwinst is enorm”

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Voedselteams, vrijwilliger Johan Naegels
Inleiding

Ruim zes jaar geleden sloot Johan Nagels (44) zich aan bij voedselteam Edegem. Hij en zijn vrouw zijn bewust bezig met wat ze eten, dat geven ze ook mee aan hun drie tienerkinderen Sam, Bastiaan en Noor. Het lokale aspect, hoe iets geteeld wordt en een eerlijke vergoeding voor de boer kwamen mooi samen in Voedselteams. 

  • Johan Nagels
  • Vrijwilliger bij voedselteam Edegem
  • Werkt bij de dienst Bevolking en komt dagelijks in contact met de (nieuwe) inwoners en de vele nieuwe initiatieven van zijn gemeente.  

Johan kwam terecht in een toffe groep betrokken burgers die sinds 2014 actief aan de kar trekken om van hun omgeving een betere plek te maken: eerlijker en duurzamer. Johan voelde zich meteen thuis. “In mijn voedselteam vond ik oude bekenden terug en leerde ik nieuwe gelijkgezinden kennen, waaronder zelfs buren uit mijn eigen straat die ik voorheen nog niet had ontmoet. In mijn verdediging: het is nogal een lange straat (lacht)”. 

'De meeste mensen hebben moeite om af te stappen van hun bestaande winkelgedrag. Maar als ze het doen is de smaakwinst enorm.'

46 GEZINNEN 

Anderhalf jaar geleden nam Johan een vrijwilligersfunctie op. Hij doet vooral communicatietaken zoals nieuwe mensen aantrekken en huidige leden informeren. “Mijn motivatie haal ik uit het feit dat ik mij inzet voor lokale, agro-ecologische landbouw. Voor mij persoonlijk gaat het om de kringloop van voedsel zo kort mogelijk te maken. De appel of broccoli die we eten hoort uit onze streek te komen. Niet vanuit andere landen geïmporteerd.”

“Met bijna 7.000 gezinnen in onze gemeente en slechts 46 aangesloten gezinnen is er nog heel wat groeimarge voor ons team. Tijdens de eerste lockdown vorig jaar namen veel mensen een proefpakket, maar die zijn jammer genoeg niet allemaal blijven hangen. De mensen die wel blijven komen doen dit vanwege het onderlinge sociale contact. Dat is toch anders dan in een winkel, hé?”

“Na corona gaan we extra aandacht besteden aan de ontmoetingsfunctie van ons depot. We merken dat ons team een positieve impact heeft op het buurtleven. Alleenstaanden of ouderen zijn vaak blij met het babbeltje dat ze kunnen doen bij het afhalen van hun bestelling. ” 

'De appel of broccoli die we eten hoort uit onze streek te komen, liefst vanachter de hoek, en kleinschalig en duurzaam geproduceerd.'

Voedselteams depot
Na corona gaan we extra aandacht besteden aan de ontmoetingsfunctie van ons depot. 


ENORME SMAAKWINST

In samenwerking met de omringende Voedselteams werd al meermaals een boerderijbezoek georganiseerd met de leden om ter plaatse kennis te maken met de boer en zijn productiemethode. “Enkel op die manier kunnen mensen écht weten waar hun eten vandaan komt en kunnen ze met hun eigen ogen vaststellen hoe de boer boert en hoe hij werkt”.  

Johan merkt dat leden die op zo’n bezoek zijn meegegaan beter begrijpen waarom het zo belangrijk is om deze boeren te steunen. Een positieve kijk op landbouw en een persoonlijke band met de landbouwer zijn het gevolg. “En zo komen de groenten bijvoorbeeld niet meer van boerderij De Kijfelaar maar van boer Bavo. Jaja, ik ken de voornaam van onze boeren. Dat is toch geweldig.”

 “Voedselteams is een model waarbij gedragsverandering nodig is. Je moet zowel bestellen als afhalen inplannen als een nieuwe gewoonte. De eerste paar keer is dat even wennen, dat geef ik toe. De mens is nu éénmaal een gewoontebeest. Maar de winst achteraf is enorm. Smaakwinst bedoel ik. Geen financiële winst. Want dat je boeren eerlijk vergoedt, dat is maar normaal toch?” 

'Mijn respect voor het werk van de boer wordt elke week groter.'

RESPECT VOOR PRODUCENT

Hun voornaamste producent is bioboerderij De Kijfelaar. Op een kleine 1,5 hectare teelt boer Bavo Verwimp meer dan 50 soorten biologische groenten en fruit. “De versheid, de kwaliteit maar vooral de smaak van die groenten en fruit, tja, dat vind je niet in de gewone winkel hé.”

“Bavo stuurt wekelijks een interessante nieuwsbrief. Daarin vertelt hij over hoe hij de bodem klaarmaakt, welke groenten worden geplant, de invloed van het weer, de goede en slechte momenten op de boerderij, … Zo krijg je inzicht in de realiteit van de dag voor een boer. Dat wat op je bord komt serieus wat inspanningen en creativiteit vraagt. Mijn respect voor het werk van de boer wordt elke week groter.”

“Een deel van onze producenten werken biologisch gecertificeerd, maar dat is geen absolute leidraad. De vzw werkt wel enkel samen met duurzame boeren. Dat onderzoeken ze via een vragenlijst en een boerderijbezoek. Zo krijgen ze zicht op de duurzaamheid van het bedrijf in al zijn facetten en de visie van de boer op landbouw via hun Participatief Garantie Systeem. Zo werken we voor bloem, meel en lokale quinoa samen met bioboerderij Ongenaerthoeve. Voor de schapenzuivel met De Schaapskooi, voor brood en gebak met bakkerij Gusta en voor duurzame vis met Pintafish.'

 

Voedselteams
Hun voornaamste producent is bioboerderij De Kijfelaar.

 

TOEKOMSTDROOM

 “Een droom die ik waarheid wil zien worden? Dat tegen volgend jaar 20% van de Edegemse gezinnen minstens één bestelling bij ons Voedselteam hebben geplaatste. Het zou de wereld niet veranderen neen, maar het zou wel de lokale situatie voor onze boeren veranderen. En daar wil ik voor gaan, elke week opnieuw.” 

Meer info nodig of honger gekregen? Ga naar www.voedselteams.be/proefbestellingen en volg Voedselteams op Facebook en Instagram. 
 

 

Attributie

Over Voedselteams:

Dit portret is aangeleverd door Voedselteams vzw. Voedselteams verbindt en activeert burgers en boeren om samen een voedselsysteem op te bouwen dat eerlijk, gezond en duurzaam is van zaadje tot bord. Wekelijks bestellen een 1500 gezinnen via hun webwinkel. En dit allemaal dankzij de wekelijkse inzet van een 400-tal vrijwilligers om een afhaalpunt te organiseren in hun eigen buurt.