Van de modewereld naar het veld: ambassadeur Sabrina Gibbs

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Sabrina Gibbs
Inleiding

Op een zonnige middag ontmoeten we Sabrina Gibbs, een vrouw die overstroomt van het engagement. Ze praat vol vuur over haar missie: anderen overtuigen dat we bioboeren en -boerinnen nodig hebben, en dat die op hun beurt grond nodig hebben. Na een carrière in de mode als personal shopper, gooide ze het roer om en ging ze zich verdiepen in ecologie en gemeenschapsvorming. Ze hoopt aan de slag te gaan in de agro-ecologische sector en doet daarom sinds een jaar ervaring op als ambassadeur bij De Landgenoten

Sabrina: “Ik deel onze missie met iedereen die er oor naar heeft. Of dat nu op café is of in de winkel, mijn hart loopt ervan over. Ik wil ook de naamsbekendheid van De Landgenoten vergroten, bijvoorbeeld door posters op te hangen op strategische plaatsen. Ik geloof dat hoe meer mensen ons kennen, hoe meer mensen overtuigd zullen zijn van wat we doen.” 

“Landbouwgrond moet toegankelijker worden. De Landgenoten hebben de visie om dat waar te maken”

"Je vindt ons terug met een standje van De Landgenoten op evenementen georganiseerd door bioboeren en coöperanten van De Landgenoten. Dat kan een openvelddag zijn, een oogstfeest of een debat over landbouw." 

"Op dit moment bereiken we burgers via Film.Fest.Gent. (een initiatief van Voedsel Anders, red.). We spelen lokaal een leerrijke film over biolandbouw en waarom het voor de burger belangrijk is. Aansluitend staan De Landgenoten of een lokale boer of boerin klaar met hun eigen verhaal. Zo willen we het burgerbewustzijn verbreden en mensen die al bekend zijn met onze werking aan te zetten tot actie. We hopen vele mensen te overtuigen om onze fondsen te versterken zodat we samen landbouwgrond kunnen aankopen. En zo bioboeren toegang kunnen geven tot dat belangrijke kapitaal, grond. Want waar zou ons voedsel anders binnenkort vandaan komen?" 

“We lijken soms te vergeten hoe belangrijk landbouwgrond eigenlijk is. We hebben het nodig, want we hebben voedsel nodig”

Wat betekent agro-ecologie voor jou?

"Diversificatie is de sleutel als het gaat om het behoud van een evenwichtige fauna en flora. In agro-ecologie wordt dat toegepast op landbouw en volgens mij is dat echt de kant die we op moeten. Daarnaast hou ik van het sociale aspect: je bent meer bezig met wie instaat voor het voedsel op je bord. Krijgen die boeren en boerinnen een eerlijk loon, hebben ze toegang tot grond en zo verder."

"Ik verbind graag mensen, en ik heb de indruk dat we ons gemeenschapsgevoel wat kwijt zijn. Binnen de agro-ecologische beweging heb je tal van initiatieven die daarop inspelen. Zo zijn er de CSA-boerderijen (Community Supported Agriculture, red.), waar consumenten mee het financiële risico van de boerderij dragen en zo zorgen voor een eerlijk loon voor de boeren en boerinnen. Dat brengt burgers en boeren bij elkaar."

Waarom vind je wat De Landgenoten doen zo belangrijk?

"We zorgen dat de gronden in de coöperatieve in de handen blijven van bioboeren, ook in de toekomst. Grond is extreem duur geworden en hoewel biologische landbouw een prachtige roeping is, haken mensen af. Jonge boeren en boerinnen beginnen er zelfs amper aan. Daarom kopen wij de grond aan met behulp van vele burgers die als coöperant mede-eigenaar worden. Vervolgens verhuren wij de grond aan bioboeren die de garantie krijgen dat ze hun hele loopbaan op deze grond kunnen werken. En dat de grond voor altijd biologisch bewerkt zal worden. Zo investeren we samen in vruchtbare bodems voor de toekomst."

"Een initiatief als De Landgenoten is erg waardevol, want veel grondeigenaren verhuren hun grond maar voor een korte periode. Daardoor kunnen de biologische landbouwers niet duurzaam werken, want ze kunnen niet op lange termijn plannen. Ze leven simpelweg in onzekerheid."

Hoe belangrijk is het voor jou om biologisch te eten?

"Uiteraard is bio belangrijk, maar voor mij maakt het ook een verschil waar we deze bioproducten kopen. We lopen naar de supermarkt en denken dat we goed bezig zijn door iets te kopen waar bio op staat. Nog beter zou zijn je groenten te kopen bij een gezicht dat ervoor zorgt dat je meermaals per dag lokaal voedsel op je bord hebt, en nog gezond ook! En voor wie gezonde voeding en klimaat de echte drijfveren zijn."

Na ons gesprek stuurt Sabrina nog een krachtige quote na van auteur en boerin Brenda Schoepp: Once in your life you may need a doctor, a lawyer, a policeman, and a preacher. But every day, three times a day, you need a farmer.” Iets om bij stil te staan bij onze volgende maaltijd!

 

Over De Landgenoten:

De Landgenoten is een coöperatie waarbij je aandelen kan kopen voor een biogrondenfonds. Deze gronden zijn voor altijd bestemd voor biolandbouw, wat noodzakelijk is nu de Vlaamse landbouwgrond zwaar onder staat. Er is onvoldoende grond als landbouwgrond ingekleurd en deze wordt bovendien voor bijna 25% gebruikt voor andere doeleinden dan landbouw. Grond wordt gaandeweg onbetaalbaar voor boeren. De Landgenoten werken mee aan de oplossing.