't Fruitratje, boomgaarden voor vele volgende generaties

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Bram Steeno van 't Fruitratje
Inleiding

Bram heeft een hoogstamboomgaard in Bierbeek, met enkele bomen van wel 80 jaar. Vandaag versterkt Bram het kleinschalig boerenlandschap. Zo zorgt hij voor meer biodiversiteit en maakt hij de connectie met de natuur. Dat vraagt een serieus engagement dat ook het landbouwbeleid zou moeten hebben. 

Bram Steeno heeft op de biologische hoogstamfruitboomgaarden van 't Fruitratje veteranen staan: knoerten van bomen die jaarlijks tot wel 800 kg appels kunnen geven. Sommigen zijn net na de Tweede Wereldoorlog geplant door de grootvader van Bram. Met hun grote productie zijn het erg rendabele bomen, maar ze zorgen ook voor een mooi en biodivers landschap.

Hoogstamfruitboomgaarden zijn er voor vele volgende generaties. “Appelrassen zoals de Court-Pendu Rosat en Reinette de France behoren tot mijn favorieten” vertelt Bram. “ Ze hebben een complexe smaak die je nog maar weinig in de supermarkt terugvindt. Met het hoogstamfruit strijden we immers ook een beetje tegen de smaakvervlakking van de dominante landbouwrassen.” 

Het merendeel van Bram’s fruit wordt verwerkt tot sap en stroop: appels; pruimen, kersen, krieken, walnoten, kweeperen en ook wat perziken en abrikozen. Maar er is ook walnotenolie en vers fruit te verkrijgen. Je kan de producten terug vinden via verscheidene Voedselteams, hoevewinkels, kleinschalige coöperatieve of duurzame buurtwinkels of rechtstreeks bij Bram zelf.

"Hoogstamfruitboomgaarden zijn er voor vele volgende generaties. Appelrassen zoals de Court-Pendu Rosat en Reinette de France behoren tot mijn favorieten."


Behoud van het boerenlandschap

Zijn passie voor bomen, een mooi landschap en de bredere biodiversiteit komen samen in de keuze voor biologische hoogstamboomgaarden. Bram levert een werkelijke bijdrage aan het behoud en herstel van het kleinschalig boerenlandschap. Hij heeft afgelopen jaren meer dan een kilometer aan hagen aangeplant en 3 poelen gegraven. Dat zorgt voor meer biodiversiteit, meer variatie in gewassen en een rijk insectenleven helpt ook bij de natuurlijke bestrijding van ziektes en plagen. Maar dit landschapswerk vraagt wel een groot engagement met veel vrijwillige werkuren en een hoop papierwerk.

Een nieuw landbouwbeleid zou volgens Bram meer aandacht moeten besteden aan boeren die het anders willen doen dan de mantra van groter en sneller voorschrijft. Door samen te werken met collega's en consumenten, door voedsel te produceren voor de eigen regio op een ecologische wijze geven we opnieuw ruimte voor het leven, in de bodem, op het land en in de lucht. 

Het landbouwbeleid van de laatste 50 jaar lijkt de landbouw van al zijn relaties te willen ontdoen: tussen eter en teler, landbouw en natuur. Toch spreekt de aarde ons hierover aan. Tijd voor een ander antwoord. Hoe kunnen we samenleven met alles onder, op en boven de grond?
 

De reeks 'Goed boeren' is een samenwerking van Voedsel Anders, Boerenforum en Wervel: Voedsel Anders vraagt dat kleinschalige en familiale boer.inn.en die agro-ecologische werkwijzen inzetten de steun krijgen die ze verdienen. Tot op de internationale Dag van de Boerenstrijd (17 april) zetten we wekelijks een van onze agro-ecologische helden in de kijker met zijn/haar verhaal. Lees meer over onze actie aan het beleid.