Onze voedselvoorziening kampt met een aantal ernstige knelpunten. De intensieve manier waarop we onze landbouw organiseren leidt vaak tot negatieve impact. Op mensen, op de aarde, op dieren… Het dominante landbouwmodel vertoont een aantal fouten die inherent zijn aan het systeem. Kunnen we die fouten rechtzetten? En hoe dan wel? Hoe bouw je een systeem dat houdbaar is? Zowel sociaal, economisch als ecologisch?
Vrijwilligers en organisaties heten je welkom om een van de twee documentaires op groot scherm te bekijken en samen na te denken over hoe we ons voedselsysteem kunnen veranderen zodat onze boer.inn.en een eerlijk inkomen verdienen, we allemaal toegang hebben tot gezonde voeding en waarbij de ecologische impact van de landbouw niet langer negatief maar misschien zelf positief kan zijn.
Een unieke gelegenheid om aan de hand van film kennis te maken met ons voedselsysteem, maar ook een uitgelezen kans om boeren, beleidsmensen, filmmakers… te ontmoeten in een warme, bruisende sfeer.
Programma
Het filmfestival vindt plaats van 10 september tot en met 10 oktober 2021. Hieronder vind je per film de voorstellingen die gepland zijn met link naar meer info en inschrijvingen.
Food For change
Food for Change vertelt het verhaal van vrouwen en mannen over de hele wereld die een ander voedselmodel uitvinden dat gunstig is voor de planeet, de natuur en onze gezondheid. Van de oprichting van gemeentelijke boerderijen voor 100% biologische, korte keten schoolkantines tot anti-afval kookmethodes. Van het omzetten van ons voedselafval in compost tot het verminderen van onze vleesconsumptie. Van het ter beschikking stellen van gemeenschappelijke tuinen voor de meest kansarmen, tot ondersteunend beleid voor kleine onafhankelijke producenten. De oplossingen zijn er, binnen handbereik.
Deze film toont hoe we drie keer per dag bewust kunnen kiezen om het voedselsysteem positief te beïnvloeden. Het is een hoopvolle documentaire die laat zien dat ieder van ons verandering kan brengen en die de recepten voor een economisch levensvatbare voedseltransitie onthult.
Vertoningen:
-
10/9 Landegem
Na de film is er een korte nabespreking met voorbeelden vanuit de gemeenschapsgedragen landbouw (CSA) zoals 't Schaaphof, en mogelijkheid tot wat napraten aan de bar.
inschrijven en info
-
14/9 Maaseik
TrioBio in Maaseik vertoont de film i.s.m. Velt.
inschrijven en info
-
15/9 Sint Niklaas:
Na de documentaire is er een nagesprek met Fairouz Gazdallah, beleidsmedewerker van Solidagro, over de aankomende VN-voedseltop, het Vlaamse beleid en de rol van lokale handel en Fair Trade in een duurzaam voedselsysteem.
Inschrijven en info
-
17/9 Vorst
Na de film organiseren wij een debat met het publiek en betrokken tuinders en producenten
Inschrijven en info
-
17/9 Essen
Na de vertoning is er een korte nabespreking met Gijs Van den Bleeken van Kempengoud en Kristien Van Geen van Zwanenberg. Kirsten Vanhooydonck, voormalige beleidsmedewerker Internationale Samenwerking, leidt het gesprek in goede banen.
Inschrijven en info.
-
17/9 Oostwinkel
Drive-in op boerderij met dagverse soep en brood, een gezellige plek in onze tuin met buitenvuurtje.
Iedereen brengt zijn eigen tuinstoeltje mee en eventueel een dekentje.
info en inschrijven
-
20/9 Gent
Na de vertoning gaan we in gesprek met boer Alex van Rawijs en bekijken we hoe we zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan het voedselsysteem
Inschrijven en info.
-
21/9 Ichtegem
Filmvertoning in bioboerderij ‘De Koolmees. Tijdens de film serveren we lekkernijen met boerderijproducten en achteraf ontdek je hoe de geiten worden gemolken. Neem zeker je eigen tas mee om te proeven hun heerlijke verse melk!
Inschrijven en info -
23/9 Deurne
Voedsel, van het veld op jouw bord, zonder omwegen. Maar de buurderijen roepen ook op om na te denken hoe wij aan ons voedsel komen. En daarom brengen zij de documentaire ‘The carnivore dilemma’’. Op donderdag 23 september om 20 u. in de Theatergarage, Bouwhandelstraat 72 in Borgerhout. Inkom is gratis.
Info -
23/9 Gooik
Info en inschrijven
-
28/9 Tienen
In Tienen vertoont CC De Kruisboog beide fims Food For Change en Carnivore dillema Na de vertoning is het mogelijk om kennis te maken met Tiense organisaties en producenten die werken rond duurzame voeding.
info en inschrijven
-
27/9 Mechelen
Op de plek van de SON nodigt je i.s.m. Wervel en Filmhuis Mechelen voor de filmvoorstelling. Na de film is er een gesprek met de permacultuur-expert Jeroen Wymeersch die je ook alles kan vertellen over voedselbossen.
Inschrijven en info
-
30/9 Gent
Met nagesprek met boer Jarno. Jarno had tot nu toe nooit zekerheid had over de gronden waarop hij teelde. Hij vond een geschikt bedrijf in Pittem om over te nemen, maar de investering voor de gebouwen en de landbouwgrond is dan weer te groot om alleen te dragen. Voor de aankoop van 2,5 ha landbouwgrond doet hij daarom beroep op De Landgenoten. Luister hoe jij mee kan investeren in de grond die Jarno bewerkt.
inschrijven en info -
1/10 Malle
In de Gemeente Malle organiseren de lokale afdelingen van Oxfam en Velt een vertoning op 1 oktober.
Inschrijven en info -
3/10 Ninove
In partnerschap met Oxfam Wereldwinkel Ninove en foodblogster Tafelklap. De voorstelling gaat door op Herlinckhof, Vijversweg 3, 9406 Ninove. -
6/10 Herent
De voorstelling wordt georganiseerd in Hangar 3020 door Oxfam-Wereldwinkel Herent, Herent Fairtradegemeente en Voedsel Anders.
Inschrijven en info.
-
6/10 in Heusden-Zolder
Na de filmvertoning voorzien we een 'Lekkere babbel' met enkele inwoners uit Heusden-Zolder die werk willen maken van een goed, gezond en eerlijk voedselsysteem.
Inschrijven en info. -
14/10 in Mariakerke
Locatie: NMC De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke -
Arteveldehogeschool in Gent en de Universiteit van Hasselt organiseren ook elk een voorstelling voor hun studenten.
The Carnivore’s Dilemma
The Carnivore’s Dilemma brengt het verhaal van een persoonlijke maar ook een universele zoektocht: is het nog steeds mogelijk om dieren te eten met respect voor hun welzijn, de planeet en onze gezondheid? Kersverse vader en onderzoeksjournalist Benoît Bringer denkt als na over wat hij zijn zoon te eten geeft. Om een steeds groter wordende bevolking te voeden, is in de wereld een waanzinnige productiviteitswedloop begonnen die resulteert in dierenmishandeling die vaak over het hoofd wordt gezien, naast grote gezondheids- en milieukwesties. We beginnen ons hiervan bewust te worden, maar is er een alternatief?
Bringer reist de hele wereld rond om de afschuwelijke excessen van de industriële veeteelt aan het licht te brengen en vooral om uit te zoeken of het mogelijk is om het anders te doen. Door mannen en vrouwen te ontmoeten die een andere vorm van veeteelt uitvinden die de natuur en de dieren respecteert, presenteert deze film vele positieve en praktische initiatieven die nu al werken en die de manier waarop we in de toekomst vlees eten zouden kunnen veranderen.
Vertoningen:
-
13 september in Mechelen
Na de film ( 50’) houden we een geleid debat met alle aanwezigen
Info en inschrijven -
22 september in Lokeren
Na de film ( 50’) houden we een geleid debat met alle aanwezigen
info en inschrijven -
23 september in Westerlo
Na de vertoning is er een nabespreking met Kurt Sannen, biologisch veehouder bij bioboerderij Het Bolhuis. Debatteer en laat je inspireren door positieve initiatieven.
info en inschrijven . -
28 september in Tienen
In Tienen vertoont CC De Kruisboog beide fims Food For Change en Carnivore dillema Na de vertoning is het mogelijk om kennis te maken met Tiense organisaties en producenten die werken rond duurzame voeding.
Info en inschrijven -
5 oktober in Maaseik
TrioBio in Maaseik vertoont de film i.s.m. Velt. Gratis toegang
Info en inschrijven -
8 oktober in Kontich
Na het vertonen van de documentaire sluiten we af met een nabespreking waarop de voedselteams en enkele inspirerende landbouwers het woord nemen om hun ervaringen te delen.
Info en inschrijven -
8 oktober in Sint-Truiden
Filmvertoning op het bio-fruitbedrijf De Kleinaart in Ulbeek Maak kennis met de gedreven jonge appelboer, die ook werkt met 'kippen in de boomgaard'. Vóór en na de filmvertoning kun je genieten van Haspengouwse lekkernijen (op basis van appels en peren). Dit is een samenwerking met Klimaatkoepel Sint-Truiden.
Info en inschrijven -
9 oktober in Brussel
In het kader van Brusselse Kost & Food.Film.Fest. organiseert Boeren & Buren een filmavond met de documentaire The Carnivore's dilemma van Benoît Brugier. Achteraf volgt een discussie hierover met een Producent en Buurderij-Verantwoordelijke uit het Boeren & Buren-netwerk.
Info en inschrijven .
Voor organisatoren
Organiseer jij met jouw organisatie een filmvoorstelling in het kader van het Food.Film.Fest? Via deze link vind je onze pagina met tips om van jouw voorstelling een succes te maken. Vind alle digitale promotiemateriaal met makkelijk aanpasbare sjablonen in Canva. Hiermee kan je als vrijwilliger ook zonder grafische kennis aan de slag om je evenement bekend te maken!