Food.Film.Fest. van 10 november tot 10 december

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Food.Film.Fest. 2022
Inleiding

Van 10 november tot en met 10 december 2022 organiseert Voedsel Anders samen met een heleboel gemeenten en organisaties het tweede Food.Film.Fest. Zoek hieronder een vertoning bij jou in de buurt en schrijf je in!

Met Food.Film.Fest. willen we zoveel mogelijk burgers inspireren met mooie voorbeelden van hoe voedsel anders kan. Meer dan tachtig lokale initiatieven, afdelingen, organisaties, gemeenten, scholen en bedrijven vertonen de vijf door ons geselecteerde films, waarin voedselsystemen onder de loep worden genomen. 

Het festival gaat door van 10 november tot en met 10 december 2022 in tal van steden en gemeenten in onderstaande provincies. Ga op zoek naar je vertoning en schrijf je in! Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de vertoonde films. 

Hier vind je alle Facebookevents van Food.Film.Fest. terug. 

Programma Food.Film.Fest. 2022 

Provincie Antwerpen

Provincie Limburg

Provincie Oost-Vlaanderen

Provincie West-Vlaanderen

Provincie Vlaams-Brabant 

Nederland en DUITSLAND

 

De Films

The Great Green Wall (90 min.)

The Great Green Wall


Met een bus reist de Malinese zangeres Inna Modja langs de Grote Groene Muur, het visionaire project om de oprukkende Sahara een halt toe te roepen door bomen te planten over de hele breedte van het Afrikaanse continent. Inna neemt de kijker mee van Senegal tot Ethiopië. Aan de hand van talloze ontmoetingen vertelt ze het verhaal van voedselschaarste, conflict en migratie, maar ook dat van veerkracht, mogelijkheden en hoop. 

Thema's: Klimaatverandering // Sahel // Muziek // Conflict // Hoop 

BEKIJK DE TRAILER

Honeyland (89 MIN.)

Honeyland


De imker Hatidze woont met haar zieke moeder in de bergen van Noord-Macedonië waar ze honing wint door het volgen en verzorgen van wilde bijen. Zo laat ze telkens de helft van de honingraten over zodat de bijen niets tekort komen. Een rondtrekkende familie installeert zich naast de imker en begint aan intensieve honingproductie waardoor het natuurlijke evenwicht in de omgeving verstoord raakt.

Naast een krachtige verbeelding van roofbouw op kleine schaal die iedereen aan het denken zou moeten zetten, is Honeyland ook een geweldig portret van de indrukwekkende force of nature Haditze en een symbool voor de kwesties rond de uitputting van de aarde waar de hele wereldbevolking mee worstelt.

Thema's: Duurzaamheid // Respect voor de natuur // Macedonië // Imkerij 

BEKIJK DE TRAILER

Voedselbossen (62 min.)

Voedselbos


Landschapsontwerper Louis De Jaeger onderzoekt hoe je voedsel kan produceren in samenwerking met de natuur. Omdat de gangbare landbouw op grenzen botst, zijn we als samenleving gebaat bij een andere manier van landbouw. Louis komt uit bij voedselbossen en ontdekt het potentieel van dit systeem om én voedsel te produceren én de biodiversiteit te vergroten én antwoorden te vinden voor de klimaatuitdaging. De documentaire toont een rijkdom aan bomen, struiken, groenten, fruit die wonderlijk goed samenwerken en laat zien welke natuurlijke processen aan de basis liggen van dit voedselsysteem.

In zijn tocht langs de verschillende voedselbossen van pioniers en ervaringsdeskundigen toont Louis hoe voedselbossen verbindend werken in lokale gemeenschappen, en is dat niet precies wat de samenleving nodig heeft? 

Thema's: België // Holisme // Pioniers // Veerkracht

BEKIJK DE TRAILER

2040 (92 MIN.)

2040


Gemotiveerd door zijn zorgen over de planeet die zijn dochter zal erven, begint de Australische acteur Damon Gameau aan een reis rond de wereld op zoek naar oplossingen. Hij spreekt met experten en changemakers over economie, energie, mobiliteit, landbouw en onderwijs. Gameaus reis is het uitgangspunt voor de documentaire '2040', een verhaal van hoop dat zich toelegt op de haalbare bestaande innovaties die de opwarming van de aarde kunnen omkeren en de gezondheid van onze planeet ten goede komen. Het is een positieve visie van wat het 'zou kunnen zijn', in plaats van de dystopische toekomst die ons zo vaak wordt   voorgehouden.

2040 is meer dan een film, het is een beweging. Na het zien van de film kan je verder bijleren over of bijdragen aan oplossingen die het welzijn van mens, dier en planeet verbeteren. Meer info: www.whatsyour2040.com 

Thema's: Beschikbare oplossingen // Regeneratieve landbouw // Mariene permacultuur // Beweging

BEKIJK DE TRAILER
 

To Which We Belong (89 MIN)

To Which We Belong


Deze documentaire volgt een nieuwe generatie landbouwers en veehouders die de conventionele praktijken die niet langer winstgevend of duurzaam zijn achter zich laten. Van de Verenigde Staten en Mexico tot in Kenya komen negen boerderijen en ranches aan bod die tegen de stroom in gaan. Over één  principe zijn de negen diverse landbouwers het eens: werken samen met de natuur, in plaats van de natuur te onderdrukken, is de toekomst van de landbouw. 

To which we belong toont hoe we kunnen leren van de natuur en hoe alles met elkaar verbonden is. Wat de bodem voedt, voedt de planten, de dieren en tenslotte ook de mensen. En dat geldt ook voor oceanen, waar het kweken van kelp, mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen aan kust van Connecticut het ecosysteem herstelt dat door de commerciële visserij is verwoest. 

Thema's: Regeneratieve landbouw // Pioniers in beeld // Klimaatverandering

BEKIJK DE TRAILER

 

Nog vragen of suggesties? aarzel niet te mailen naar communicatie@voedsel-anders.be.

Sluit je aan!