Sangthong is een van de armste districten in Laos. Hier probeert de sociale onderneming AgroAsie werkgelegenheid te creëren via agro-ecologische landbouw. ”Onze bedrijfsmissie is om biologische en agro-ecologische landbouwsystemen te ontwikkelen met lokale Laotianen. De geteelde planten en gewassen hebben een functionele en commerciële waarde, kunnen door de boeren zelf worden gereproduceerd en zijn gezond voor telers en consumenten.”

Eigen boerderij


Agroasie begon in 2010 te experimenteren met wat het best groeit in die streek op hun boerderij volgens strenge biologische normen. “We zijn nu gespecialiseerd in het kweken van kruidenthee (rosella, moringa, neem), kruiden (kurkuma en pepers) en bonen (mung beans, zwarte en rode bonen). We verbouwen fruit (banaan, papaja, ananas) die we op de boerderij drogen en verkopen als gedroogd fruit.” Agroasie heeft een winkel en verkoopt ook op lokale markten.

"Onze missie is om biologische en agro-ecologische landbouwsystemen te ontwikkelen met lokale Laotianen." 

De boerderij beslaat 5 hectare. “Onze 12 boerderijmedewerkers werken hard om kruidenthee, kruiden, bonen en maïs te laten groeien en om onze agro-ecologische productie te onderhouden met wormen, mest van koeien, geiten en kippen om de grond te bevruchten, en ook bepaalde planten die worden gebruikt als insectwerende middelen.”

Alle producten zijn biologisch gecertificeerd door de certificatie-instantie van Laos en Agroasie is gecertificeerd lid van Fair Trade Laos.

 

Rijstcoöperatie

Agroasie werkt ook samen met een lokale rijstcoöperatie voor het kweken van kleefrijst, lokale jasmijnrijst en zwarte rijst. “We kopen niet alleen rijst aan, maar informeren de boeren ook over agro-ecologische technieken, biologische bestrijdingsmiddelen en diversificatiegewassen. Zo testen we nu uit of biologische sojabonen als rotatieteelt kan ingezet worden bij de rijstboeren.”

"We kopen niet alleen rijst, maar informeren de boeren ook over agro-ecologische technieken."

In Laos werken boeren al lang volgens traditionele landbouwsystemen op basis van inheemse kennis van agro-ecologie. In de afgelopen jaren is de traditionele biologische landbouw echter afgenomen. Agroasie streeft er naar deze kennis en innovaties opnieuw tot bij de boeren te brengen.

Wormen redden rijstoogst

In Laos werd de rijstoogst in 2017 bedreigd door de grillen van het klimaat. Hevige regens lokten schadelijke insecten die de rijstplanten massaal belaagden. Daar leek geen kruid tegen gewassen, maar er werd uiteindelijk een  natuurlijke bestrijdingsmethode ontwikkeld.

In het kader van het agro-ecologisch project dat Oxfam wereldwinkels dit jaar opzette met Agroasie en rijstproducent Mr. Kasin, werden specifieke biologische insecticiden ontwikkeld voor rijst. Het gaat om een soort wormencompost waarvan de gier -worm tea- wordt verwerkt in een mix met kruiden, chili, look, etc…Dit mengsel wordt verspreid op de planten. Het mengsel blijft fermenteren, waardoor de massa zichzelf als het ware in stand houdt en je het product kunt blijven gebruiken. Deze vorm van agro-ecologische innovatie resulteert in zeer contextspecifieke biologische bestrijdingsmiddelen voor insecten die rijstplanten belagen.

Hoewel de producenten weinig vertrouwen hadden in het ongekende product, testte Mr. Kasin het insecticide uit tijdens de insectenplaag. Tot grote verbazing van buren en vrienden werkte het krachtige middel niet alleen om de insecten te verjagen, maar gaf het de rijstplanten ook een boost. Mr. Kasin kon 15% meer oogsten dan zijn buren. Het middel werd ‘Super E5’ gedoopt en vond dankzij het ‘demonstratie’-effect snel zijn weg naar het hele dorp.

Dit portret is afkomstig van Oxfam Wereldwinkels. Je vindt meer informatie over deze organisatie hier. 

Groeiende beweging voor agro-ecologie

Volg Voedsel Anders Vlaanderen op